TNBiz (TN.cz)
Finance  |  10.08.2010 00:30:03

Kalousek se pustil do plnění koaliční smlouvy a přidal ještě další opatření navrch

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce novým zákonem o daních z příjmu snížit slevy na dani, zdanit důchody pracujícím důchodcům či zdanit poslanecké náhrady. Pokud bude tento zákon, který ministr v pondělí poslal do připomínkového řízení, schválen, začne platit už v lednu 2011.

Současné znění zákona o daních z příjmu jasně říká, že důchody dani z příjmu nepodléhají. Toto ustanovení by nově mělo mít podmínku, podle níž začnou být důchody daněny v okamžiku, kdy ostatní příjmy dotyčného přesáhnou 840 tisíc korun ročně, což odpovídá zhruba trojnásobku současné průměrné mzdy.

Součástí návrhu zákona je i zdanění vojenských výsluh a příspěvku na bydlení u vojáků z povolání. Novela klasifikuje příjmy z výsluh jako tzv. ostatní příjmy a zdaňuje je srážkovou daní 15 procent. Příspěvky na bydlení jsou charakterizovány jako příjem ze závislé činnosti, takže budou daněny jako mzda.

Kalousek nezapomněl ani na zdanění poslaneckých náhrad a jednoduše ruší úpravu, podle níž nejsou peněžité náhrady u představitelů státní moci předmětem daně. Kromě poslanců a senátorů Kalousek navrhuje zdanit plat prezidenta a rentu bývalého prezidenta.

Mimo těchto opatření, jež plynou z koaliční smlouvy, Kalousek dále navrhuje snížit základní slevu na poplatníka o 100 korun. Podle původního konceptu měla tato novela přinést zvýšení příjmů veřejných rozpočtů. Na pondělním jednání vlády však bylo domluveno, že tyto prostředky budou použity na odstraňování škod po povodních, případně na budování protipovodňových opatření.

Zřejmě nejkontroverznější částí novely se stane navrhované snížení daňového zvýhodnění na vyživované dítě o 240 korun ročně. "V rámci opatření k naplňování veřejných rozpočtů realizovaných k 1.1.2008 došlo k výraznému skokovému zvýšení slevy na dítě zdůvodněným především zavedením regulačních poplatků ve zdravotnictví. V současné době, kdy tento institut doznává významného omezení, je navrhováno částečné snížení uvedené slevy na dítě," zdůvodňuje ministerstvo v materiálu.

Zcela zrušeno má být osvobození od daně z příjmu u tzv. ekologických zdrojů energie do výkonu jednoho megawattu. Příjmy z těchto zařízení jsou v současnosti po dobu pěti let zcela osvobozeny od daně. Ministerstvo financí tento krok zdůvodňuje tím, že zdroje energie jsou v gesci ministerstva průmyslu, a neměly by tedy být ovlivňovány daňovými zákony, které spadají pod ministerstvo financí.

Po skočení vnějšího připomínkového řízení se bude návrhem zabývat vláda, a pokud jej schválí, vstoupí do standardního legislativního procesu. Ministerstvo v návrhu uvádí, že by nový zákon o daních z příjmu mohl začít platit již prvního ledna příštího roku.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688