Finmag (Finmag)
Stavební spoření  |  09.08.2010 11:29:40

Atentát na stavebko

Nečas říká, že to nedělá rád, ale udělat se to musí. Stavební spořitelny straší kolapsem systému, ale nenadělají nic. Kalousek dělá, že počítá úspory… A ekonomové? Ti tvrdí, že to je krok správným směrem, ale že jedna vlaštovka léto nedělá. O čem je řeč? O změnách ve stavebním spoření a úvěrech na bydlení, které z uměle zvýhodňovaného produktu dělají průměrnou alternativu. Podraží ale i hypoteční půjčky a úvěry ze stavebního spoření.

Tyto zprávy pro vás vytváří Finmag.cz.

Média o chystaných změnách referují s oblibou. Stavební spoření je totiž produkt veskrze lidový, jednoduchý a masově rozšířený. V červnu tohoto roku statistikové evidovali celkem 4 933 000 smluv. Stavebko tak má v Česku opravdu každý druhý. Divte se pak novinářům, že kolem chystaných reforem spustili takový humbuk. Vždyť jde jen o peníze poloviny národa.

I na Finmagu se o navržených úpravách již psalo. Stále se ale objevují nové a nové informace a spekulace. Posledním krokem zatím bylo středeční (4.8.) zveřejnění Návrhu programového prohlášení vlády, které se ke změnám v oblasti úvěrů na bydlení a stavebního spoření opět vrací.

 

Jaké změny tedy v tuto chvíli připadají v úvahu?

  • Účelovost na nové smlouvy. V programovém prohlášení nalezneme i větu: Státní podpora stavebního spoření bude omezena na polovinu u všech stávajících i nově uzavřených smluv. U nových smluv pak bude omezeno použití finančních prostředků výhradně na účely bydlení.“ Nakonec to tedy vypadá, že vláda zasadí novým zákonem stavebnímu spoření hned trojí ránu. Kromě snížení příspěvku a zdanění výnosů také podmíní čerpání státního příspěvku na nových smlouvách účelem – bydlením. Zatímco doposud jste mohli peníze po uplynutí vázací lhůty i se státním příspěvkem a úroky klidně vybrat a třeba propít v hospodě, teď budete muset investovat do střechy nad hlavou. Podobně jako je tomu již dnes u úvěrů ze stavebního spoření a standardních hypoték. Podmínka účelovosti u spoření povede k dalšímu poklesu zájmu o stavební spoření. Nejenže bude méně vynášet, ale navíc již nebude „na cokoli.“ Spořitelnám by tak bez dalších zásahů z jejich strany (například zvýšení úroků z úspor, zrušení poplatků atp.) dříve či později vyschl zdroj peněz pro úvěrování.

Nejasností přibývá

Zatím se však pohybujeme stále v rovině návrhů a spekulací. Spousta věcí není jasných a bude třeba vyčkat konkrétní podoby nového zákona. Například není jisté, „kam až“ se bude danit. Poloviční příspěvek zřejmě budeme dostávat až od příštího roku (kdy bude připisován příspěvek za vklady v roce 2010) a uplynulých let se již změna nedotkne. Zdanění 15% sazbou by se však mohlo dotknout i všech historických výnosů. Pokud tomu bude skutečně tak, pak by měli všichni majitelé starých smluv s již uplynulou vázací lhůtou rychle zvažovat vypovězení smlouvy (přičemž je třeba počítat s výpovědní lhůtou tři měsíce). Výklady míry retroaktivity se ale v těchto dvou bodech rozchází.

Jasno není ani u možného zrušení odpočtu úroků od základů daně. Všude se mluvilo jen o hypotékách, je ale pravděpodobné, že by se změna týkala všech úvěrů na bydlení, na které se nyní možnost odpočtu vztahuje, tedy i na řádné a překlenovací úvěry ze stavebního spoření. Jinak by omezování daňových výjimek a odpočtů nemělo smysl.

Nečasova univerzální úleva

V té souvislosti ale Petr Nečas začal zmiňovat zavedení jakési univerzální úlevy na bydlení, na kterou by měli nárok všichni, kteří „bydlí a platí daně.“ Podpora vlastního bydlení také nadále zůstala jako možná daňová výjimka v programovém prohlášení: Vláda zruší většinu stávajících daňových výjimek s výjimkou podpory vědy a výzkumu, rodin s dětmi, odpovědnosti vůči slabým a potřebným, vlastního bydlení a odpovědnosti vůči vlastnímu vzdělání a stáří.“

Ať to dopadne jakkoliv, je jisté, že atraktivita stavebního spoření pro účely spoření klesne. Otázkou zůstává, jak moc. Stavební spoření a úvěry na bydlení zkrátka vstupují do nové éry. Pod heslem šetřit, šetřit, šetřit razí vláda změny, které přinutí finanční instituce k vlastní aktivitě při získávání klientů. Štědré státní podpoře vysychají kohoutky a buřinky, lištičky i pes mopy budou muset předvést, co umí.

Více se o nadcházejících změnách ve stavebním spoření dočtete v exkluzivním rozhovoru s Tomášem Prouzou: Spořicí účet místo stavebka? Chyba!

Tyto zprávy pro vás vytváří Finmag.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.10.2012Atentát na Fed neúspešný TRIMBROKER (TRIMBROKER)
13.03.2006Atentát na afghánského exprezidenta  Dr. Zdeněk Burián (Anopress)
16.09.2005Irák: atentáty na šíity  Dr. Zdeněk Burián (Anopress)
12.01.2005Palestinci se bojí atentátu na Abbáse  Dr. Zdeněk Burián (Anopress)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688