TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  04.08.2010 18:21:06

Vláda počítá s částečnou privatizací ČEZ

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Programové prohlášení nové vlády slibuje kromě škrtů či omezení "poslaneckých přílepků" i možnost částečné privatizace elektrárenské firmy ČEZ. Vláda si ve společnosti chce ponechat kvalifikovanou většinu, což je méně, než má nyní.

Vyrovnaných veřejných financí hodlá kabinet dosáhnout v roce 2016 a do roku 2013 chce dostat schodek rozpočtu pod tři procenta hrubého domácího produktu (HDP), jak požadují tzv. maastrichtská kritéria.

Dosažení ambiciózních cílů by se mělo dosáhnout vytvořením ústavního zákona o rozpočtové kázni a odpovědnosti. Dokument počítá se vznikem Národní rozpočtové rady, která bude ověřovat výdajové rámce a návrhy ovlivňující rozpočet.

Dalším převratným opatřením bude změna legislativního procesu, která v rámci druhého čtení znemožní předkládat návrhy, které povedou k vyšším výdajům, než předpokládala předloha v prvním čtení. Toto opatření by mohlo značně omezit současnou nechvalně proslulou praxi "poslaneckých přílepků".

Mzdové prostředky státní správy se podle předpokladů plošně sníží o 10 procent s výjimkou prostředků na platy učitelů. Neznamená to však snížení mezd o 10 procent, protože správci jednotlivých resortů si budou moci svobodně zvolit, zda plošně sníží mzdy, nebo sníží počet pracovníků. To by mělo vést k nárůstu efektivity státní správy, která je často viněna z přezaměstnanosti. Po další tři roky se objem mzdových prostředků nezvýší.

Ani ústavní činitelé nebudou ušetřeni škrtů a jejich platy by se měly snížit o pět procent. O část prostředků přijdou i politické strany, jejichž příspěvek za mandát klesne o 10 procent, a od roku 2014 se o stejný podíl sníží příspěvek za hlas. Příspěvek na činnost politických stran klesne o pětinu. Náhrady poslanců, senátorů a prezidenta se paušálně zdaní

Již dříve diskutovaným faktem bude snížení státní podpory u stavebního spoření, které poklesne na polovinu. Aby se vláda nedostala do konfliktu s právní retroaktivitou, podpora se nesníží, ale zdaní sazbou ve výši 50 procent.

Na změny se musí připravit i provozovatelé loterií a hazardních her. "Příjmy firem podnikajících v této oblasti budou zdaňovány jednotnou sazbou 20 procent. Tato daň bude příjmem státního rozpočtu," stojí v prohlášení. V současnosti jsou příjmy z hazardu osvobozeny od daně z příjmu právnických osob a místo toho musí ze svých výnosů část odvádět na veřejně prospěšné účely. Tato sazba se pohybuje od šesti do 20 procent podle výše výnosu.

Vyšší zdanění se dotkne i důchodců, kteří si zároveň vydělávají. Pokud jejich příjem přesáhne trojnásobek průměrné mzdy, budou tento příjem muset danit.

Radovat se mohou podnikatelé, protože v prohlášení se klade velký důraz na zavedení Jednotného inkasního místa (JIM). Vláda si od tohoto kroku slibuje snížení administrativní náročnosti a vyšší transparentnost. Zjednodušit by se měl i daňový systém.

Zrušit by se měla většina daňových výjimek. V rámci těchto změn kabinet počítá se sjednocením základů jednotlivých veřejných odvodů.

Z programového prohlášení plyne, že vláda si zřejmě chce ponechat možnost částečně privatizovat energetický gigant ČEZ. Mezi podniky strategického významu, které stát privatizovat nechce, se totiž firma nedostala. Mezi ně patří jen ČEPS a Řízení letového provozu. V ČEZ si stát chce ponechat dostatečný podíl, aby mohl mít kvalifikovanou většinu na valné hromadě, tedy minimálně 60 procent akcií. V současnosti má ČR necelých 70 procent akcií společnosti.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688