iPoint (iPoint.cz)
Akcie v ČR  |  04.08.2010 13:00:18

Škola (úspěšného) investora, strategie konstrukce portfolia, díl 7.: Can slim


iPoint.czKdyž dojde na osobní finance a akumulaci bohatství, hodně často jsou akciové tituly opomíjeny před jinými investičními instrumenty. Je snadné pochopit proč: Hraní si s akciemi je jako hra s ohněm. Na této horské dráze chceme všichni zažít ty úžasné vzestupy a vyhnout se pádům. V tomto seriálu od serveru Investopedie probereme některé nejpopulárnější metody hledání těch „dobrých“ akcií a vyhýbání se těm špatným volbám. Ve zkratce se budeme věnovat umění vybrat tituly do akciového portfolia tak, abychom dosáhli vyšší návratnosti, než nám poskytne v průměru trh. Dnes je na řadě systém "CAN SLIM." Autorem je William O´Neil, spoluzakladatel webu Investor´s Business Daily a teorii popsal ve své knize Jak vydělávat peníze na burzách.

Název může evokovat nový program na hubnutí, ve skutečnosti ovšem reprezentuje velice úspěšnou investiční strategii. Kouzlem strategie CAN SLIM je to, že se zaměřuje jednak na hmotná aktiva jako zisky, a zrovna tak na nehmotná aktiva, jako celková síla společnosti a její vize. Nejlepší na této strategii je prokazatelnost, že skutečně funguje: „Existuje nespočet společností, jež během posledních 50 let splňovaly kritéria CAN SLIM strategie před tím, než zaznamenaly obrovský nárůst na ceně,“ uvádí server Investopedia. V dnešním díle si probereme postupně všech sedm částí, ze kterých se skládá tato zajímavá strategie.

 

C-Current Earnings (současné zisky)

O´Neil zdůrazňuje zaměření na společnosti, jejichž zisk na akcii (EPS) za poslední kvartál meziročně vzrostl. Konkrétně, EPS ve 2. kvartálu roku X by měl být relativně vyšší v porovnání s 2. kvartálem roku X-1.

 

O jak vysokém nárůstu tady mluvíme?

Procento růstu, kterého by měly zisky na akcii dosáhnout, je pochopitelně věc diskuse, nicméně CAN SLIM strategie upřednostňuje 18 – 20 %. O´Neil zjistil, že v období let 1953 – 1993 tři čtvrtiny z 500 nejlepších akcií na americkém trhu (podle výkonnosti) vykazovaly silný nárůst zisků (o 70 %) předtím, než akcie vylétly do nebes. Procentní rozmezí 18 – 20 % je sice pravidlo, ale pokud objevíte společnost s 50 a více procentním nárůstem zisků, samozřejmě neváhejte.

 

Zkoumejte skutečné zisky, ne potěmkinovské výsledovky

Společnosti mají tendenci manipulovat se svým ziskem, CAN SLIM strategie doporučuje investorům, aby oficiálně publikovaná data podrobila „testu relevance,“ konkrétně: Porovnejte si provozní cash flow na akcii se společností zveřejněným EPS. Na jedné straně totiž může firma vykázat zisk, ale na druhé straně negativní cash flow, což může v dlouhém období vytvářet tlak na vyšší zadlužení. Důležité je rovněž srovnání v rámci sektoru. „Solidní zisky v sektoru potvrzují vitalitu odvětví, a společnost je připravena k růstu,“ říká O´Neil.

 

A-Annual Earnings (roční zisky)

CAN SLIM strategie bere na vědomí také důležitost nárůstu celoročních zisků. Systém považuje za důležité, aby daná společnost vykazovala „dobrý“ růst EPS v každém z pěti posledních let.

 

O kolik by měl vzrůst roční zisk?

Podstatné je, aby si CAN SLIM investor vryl do paměti, že investice znamená koupi určité části byznysu, a tím se stává spoluvlastníkem. Tato filozofie je pak uplatněna při výběru společností s ročním nárůstem zisků mezi 25 – 50 %, což doplňuje tvrzení samotného O´Neila: „Kdo by chtěl vlastnit podnik, který nevykazuje žádný růst?“

Celý článek najdete na novém iPOINTU: http://www.ipoint.cz/zpravy/21424685-skola-uspesneho-investora-strategie-konstrukce-portfolia-dil-7-can-slim/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688