TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  22.07.2010 13:31:06

Vondra chce do Afghánistánu vyslat skupinu vojenských expertů

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) na podzim předloží parlamentu návrh na vyslání českých vojenských specialistů do Afghánistánu. Řekl to ve čtvrtek po setkání se svým slovenským protějškem Ľubomírem Galkem.

Galko konstatoval, že Slovensko plánuje zvýšení počtu vojáků v Afghánistánu, zároveň bude také posilovat i civilní složku mise. "Samozřejmě se žádné spolupráci nebráníme," řekl.

Vondra připomněl, že Galko je první zahraniční návštěvou na ministerstvu od jeho jmenování do funkce. "Tento kontakt je na lince Praha - Bratislava tradiční," řekl český ministr. "Slovensko čelí stejným výzvám jako my. My jsme vláda rozpočtové odpovědnosti, vláda na Slovensku je zaměřena obdobně," podotkl český ministr obrany.

"Perspektivní se jeví spolupráce v Afghánistánu, v ISAFU je třeba dokončit práci," uvedl s tím, že v Afghánistánu by měla být posílena spolupráce vojenské policie a specialistů.

Další oblastí, kde bude spolupráce probíhat, je mise KFOR v Kosovu. Intenzívnější by měly být i bilaterální vztahy v dalších oblastech, dosud podle Vondry nebyly dostačující. Proto vznikne česko-slovenská komise zaměřená na další rozvoj vrtulníkové iniciativy, budoucnost vzdušné obrany či spolupráci v oblasti vojenského vysokého školství, vědě a výzkumu.

Oba ministři obecně jednali o budoucnosti nadzvukového letectva a ochraně vzdušného prostoru. O prodeji českých letounů L-159 se však konkrétně nebavili. Vondra však nakonec při tiskové konferenci letouny ministru Galkovi nabídl, ten s vážnou tváří přislíbil, že se tím bude v nejbližší době zabývat.

Dotkli se také protiraketové obrany. "Cítíme potřebu v tom projektu být, v jaké podobě to bude, je otázkou budoucnosti," komentoval zapojení do protiraketového štítu Vondra.

Galko by se měl setkat rovněž s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a šéfem Senátu Přemyslem Sobotkou (ODS), avizuje slovenské ministerstvo obrany.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688