TNBiz (TN.cz)
Finance  |  21.07.2010 14:01:07

Ernst & Young: Počet primárních emisí (IPO) se v prvním pololetí zvýšil meziročně 4,4krát

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Během prvního pololetí umístilo akcie na burze 590 společností, které tímto způsobem získaly finanční prostředky v celkové hodnotě 98,8 miliardy dolarů (1,95 bil. ), oproti stejnému období loňského roku (134) to znamená nárůst o 340 procent. Vyplývá to ze středeční zprávy společnosti Ernst&Young.

„Ve druhém čtvrtletí letošního roku se primárním veřejným emisím akcií (IPO) i přes současnou situaci na kapitálových trzích podařilo udržet nastoupený úspěšný trend, a to pokud jde o počet emisí i objem kapitálu získaného jejich prostřednictvím,“ píše se ve zprávě. Oživení je patrné zejména ve srovnání se stejným obdobím v roce 2009, kdy trhy stagnovaly a počet IPO i jejich hodnota byly téměř pětinásobně nižší.

Nejvíce k dobrým výsledkům přispěly silné asijské trhy a větší aktivita na amerických i evropských burzách. Podle Petry Wendelové, partnerky Oddělení transakčního poradenství Ernst & Young, se IPO začínají probouzet i v České republice. „V tuto chvíli je na spadnutí několik emisí akcií, včetně dvou významných českých společností, na kterých se podílíme,“ naznačila Wendelová.

Ve druhém čtvrtletí se po celém světě uskutečnilo 301 primárních emisí v celkové hodnotě 46,1 miliardy dolarů (910 miliard korun). V prvním čtvrtletí proběhlo 289 IPO v hodnotě 52,8 miliardy dolarů (1,04 bilionu korun). Za celé první pololetí to znamená 590 společností a objem 98,8 miliardy dolarů (1,95 bilionu korun). Za stejné období loňského roku proběhlo pouze 134 emisí celkem za 11,8 miliardy dolarů (232,9 miliardy korun).

Největší transakcí druhého čtvrtletí je dubnová emise akcií pojišťovny Samsung Life Insurance na korejské burze v hodnotě 4,4 miliardy dolarů. Asijské burzy jsou stále jasným tahounem primárních emisí, ve druhém čtvrtletí se na nich uskutečnilo 159 transakcí v celkové hodnotě 25,7 miliardy dolarů (507,27 miliardy korun), což představuje 65 % celosvětového trhu. Probudila se i Čína, zejména díky své silné ekonomice, růstu HDP o devět procent, vysokým ziskům společností a v neposlední řadě díky nově otevřené burze ChiNext, určené speciálně pro menší soukromé podniky.

Z evropských zemí bylo ve druhém čtvrtletí letošního roku nejaktivnější Polsko, kde se uskutečnilo 20 IPO v celkové hodnotě 4,1 miliardy dolarů (80,93 miliardy korun), zatímco v předchozím čtvrtletí to bylo 14 emisí za pouhých 42 milionu dolarů (829 milionů korun).

Lepší výsledky oproti předchozímu čtvrtletí zaznamenaly i další významné světové trhy: ve Spojených státech získaly společnosti ve 33 IPO celkem 4,7 miliardy dolarů (92,77 miliardy korun), v Indii 2,9 miliardy dolarů (57,24 miliardy korun) a ve Španělsku 1,9 miliardy dolarů (37,5 miliardy korun). „Evropě i Spojeným státům se podařilo dosáhnout ve druhém čtvrtletí lepších výsledků a přispět k oživení globálních trhů v oblasti IPO, a to jak počtem, tak velikostí emisí,“ komentuje situaci Petr Kříž, senior manažer Ernst & Young: „Z finančních prostředků získaných v celosvětovém měřítku prostřednictvím IPO připadá na Evropu v prvním pololetí letošního roku 18 procent. Nejvíce transakcí se na evropských burzách uskutečnilo v Polsku, Francii, Velké Británii, Německu a Španělsku. Severní Amerika se hodnotě IPO podílí 12 procenty, do první světové dvacítky se dostaly tři tamější emise,“ dodal Kříž.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688