TNBiz (TN.cz)
Měny-forex  |  19.07.2010 11:31:06

Koruna mírně oslabila na 25,48 CZK/EUR, maďarský forint propadá o 2,6 procenta

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Česká měna zahájila pondělní obchodování v relativním klidu, aktuálně (11:10) se pohybuje na úrovni 25,48 CZK/EUR, což v porovnání s pátečním závěrem (25,41) znamená ztrátu 0,25 procenta, maďarský forint však propadá dokonce o 2,6 procenta. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

„Nový týden začal v negativním duchu, trhy tak navazují na pátek. Maďarsko se nedohodlo s MMF a EU na dalších rozpočtových škrtech a mezinárodní mise předčasně opustila zemi. Nedohoda o prodloužení úvěrového programu sice neznamená pro Maďarsko bezprostřední nebezpečí, na trhy však citelně dolehla a forint prudce oslabil,“ upozornil Tomáš Vlk, analytik společnosti Patria Finance. „Zároveň je to zpráva, která vrhá špatné světlo na ochotu evropských zemí napravit své veřejné finance,“ dodal. Maďarská měna zatím propadla o výrazných 2,6 procenta z pátečních 282,1 na aktuálních 289,3 HUF/EUR.

„Dalším negativním impulsem pro trhy bylo snížení ratingu Irsku agenturou Moody´s o jeden stupeň. V tomto případě nejde o velké překvapení, irské veřejné finance jsou pod tlakem kvůli slabému výkonu ekonomiky a výdajům na sanaci bank,“ připomněl Vlk. Moody´s však zároveň vydala prohlášení, že uvažuje o zvýšení ratingu pro Českou republiku. To v případě, že se zdejší vládě podaří snižovat rozpočtové deficity. Z okolních měn v regionu se nedaří ani polskému zlotému, v porovnání s forintem však nejde o žádné zásadní ztráty. Aktuálně se pohybuje na úrovni 4,130 PLN/EUR, v pátek uzavřel na 4,106.

Eurodolar se v pátek vyšplhal na 1,3000, úvod týdne byl ale slabší, k čemuž přispěly zmíněné události. Následně se však kurz vydává opět vzhůru a nyní se pohybuje na 1,2965 USD/EUR,“ popisuje Vlk. Koruna se vůči americké měně drží na páteční závěrečné úrovni 19,65 CZK/USD.

„Žádná důležitá makrodata dnes nejsou na programu, náladu na trzích bude ovlivňovat pokračující výsledková sezona. Do hry se také mohou zapojit odhady či spekulace před oficiálními výsledky evropských zátěžových testů,“ doplnil Vlk.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688