TNBiz (TN.cz)
Finance  |  14.07.2010 11:16:01

KPMG: Ocelářství celosvětově roste, v ČR se čeká mírný růst

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ocelářský průmysl v roce 2010 celosvětově zažívá růst, i v ČR už jsou po krizi patrné známky oživení. Uvedla to ve středu poradenská společnost KPMG.

První náznaky zlepšení po propadu v roce 2008 se objevily v prvním čtvrtletí roku 2009, kdy začala růst míra využití ocelárenských kapacit. Ve druhé třetině roku 2009 toto využití v celosvětovém měřítku stouplo na téměř 75 procent. Poměrně stabilní meziměsíční nárůst vykazuje od dubna 2009 i celková světová produkce surové oceli.

Letos v březnu oznámila World Steel Association (WSA, asociace sdružující výrobce oceli a železa), že světová produkce surové oceli v únoru 2010 vzrostla proti témuž měsíci předchozího roku o 24,2 procenta. Vyhlídky jsou příznivé po celém světě nárůst globální produkce se totiž zjevně neomezuje jen na určitou zemi nebo region. Zpráva dále uvádí, že celosvětová míra využití kapacit výrobců surové oceli dosáhla letos v únoru 79,8 procenta, tedy nejvíce za posledních 15 měsíců.

„I v České republice jsou již v rámci ocelářského průmyslu patrné známky oživení, které přicházejí po loňském poměrně dramatickém propadu. Pro český trh je však na druhé straně typické, že výrobci jsou závislí nejen na dovozu surovin, ale i na odbytu výrobků v zahraničí, protože pouze část produkce se uplatní v České republice. Tato navíc bývá kvůli vysoké provázanosti dodavatelsko-odběratelského řetězce odvětví předmětem častých sporů o podmínky dodávek,“ vysvětlil Jan Linhart, partner společnosti KPMG Česká republika.

Problémem pro výrobce a distributory oceli může být prudký nárůst nákladů na železnou rudu a uhlí, který se dosud plně nepromítl do zvýšení cen pro zákazníky. Naopak obrat v cenové situaci nastal v polovině roku 2009, kdy světové ceny oceli poprvé za 11 měsíců zaznamenaly růst. Od té doby byla cenová hladina poměrně stabilní, a to i v prvním čtvrtletí roku 2010. „Lze však očekávat, že když výrobcům oceli začnou docházet už tak nízké zásoby a budou nuceni reagovat na rostoucí vstupní náklady, ceny se pravděpodobně zvýší. Za růstem vstupních nákladů stojí vyšší celosvětová poptávka po komoditách, investiční výdaje potřebné k získání stále hůře dostupných komodit a další faktory, jako jsou například rostoucí náklady na energie,“ upřesnil Linhart.

Se zotavováním ekonomiky, růstem poptávky a zvyšováním produktivity ocelářského průmyslu bude docházet k fúzím a akvizicím. Tyto transakce se i nadále soustřeďují zejména do regionu Střední Asie a Tichomoří, přičemž předním kupujícím je Čína. V roce 2009 Čína importovala 627,8 milionu tun železné rudy, a zvýšila tak svou závislost na dovážené rudě na 63,9 procenta svých potřeb. Ve snaze tuto závislost zmírnit se čínské společnosti zajímají o akvizice v zámoří, které jim zajistí spolehlivější přísun surovin.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688