TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  13.07.2010 11:26:01

DOKUMENT: Proslov prezidenta Klause při jmenování vlády

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Prezident Václav Klaus jmenoval v úterý na Pražském hradě nový kabinet premiéra Petra Nečase (ODS). Proslov prezidenta při jmenování vlády přináší agentura Mediafax v plném znění:

Proslov prezidenta republiky při jmenování vlády

Chtěl bych nejdříve všem k dnešnímu jmenování poblahopřát. Věřím, že tento okamžik jmenování do vysokých ústavních funkcí berete velmi vážně. Přeji všem členům vlády, aby své funkce zvládali dobře, s pocitem odpovědnosti vůči této zemi a jejím občanům. Přeji premiéru Nečasovi, aby byl silným premiérem, který bude cítit podporu celého svého kabinetu.

1) Je to již 6. vláda, kterou v průběhu svého funkčního období jmenuji. Jmenuji tuto vládu současně i s nadějí, že to bude poslední vláda, kterou budu jmenovat.

2) Vláda má silný mandát vzešlý z voleb a v krátké historii naší obnovené demokracie se může ve Sněmovně opírat o zatím největší většinu osmnácti hlasů. Měli byste toho využít pro prosazení zásadních a nezbytných reforem, na něž naše země čeká. Reformy naše země potřebuje, revoluci ne. Nejsme v okamžiku radikálního zvratu a nehrajeme si na něj, jako to dělá jedna země nedaleko od nás.

3) Po dlouhé době má vláda šanci být vládou stabilní, pokud se stabilními ukážou tři politické strany, které ji utvořily. Bude nutné dělat kompromisy. Přeji vládě schopnost nalézat moudrý průnik výchozích stanovisek a odlišovat ho od oportunismu a bezzásadovosti.

4) Je to vláda nová. Jen třetina jejích členů má vládní zkušenost, jen pět z patnácti bylo někdy ministry. To je v mnohém kladem, ale i jistým problémem.

5) Vláda nastupuje v nelehké situaci. Bude vládnout ve složitém období doznívající globální krize, v době, kdy bude nutné hledat zásadní odpovědi na problémy evropské integrace, v době, která rozhodne o tom, zda naše země bude schopna být stabilní a prosperující vyspělou zemí. Předchozí vlády příliš nešetřily a ekonomická krize, která na nás dopadla zvenčí, situaci veřejných rozpočtů dále zhoršila. Od vlády se nyní čekají hospodárné kroky. Ale zároveň kroky, které budou rozumné a neohrozí základní funkce státu.

6) Byl bych také rád, kdyby tato vláda byla silná i navenek, kdyby v zahraničí uměla mluvit nahlas a kdyby uměla hájit zájmy našich občanů. Jsou to naši voliči, kdo dal této vládě mandát, ne jejich budoucí partneři na zahraniční úrovni.

7) Chtěl bych Vás ubezpečit, že ve všech Vašich snahách, které budou směřovat k těmto cílům, bude mít vláda mou podporu.

Václav Klaus, Pražský hrad, 13. července 2010

Tomáš Paták, patak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688