TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  13.07.2010 10:56:07

Prezident Klaus jmenoval nový kabinet

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Česká republika má novou vládu. Prezident Václav Klaus jmenoval nový kabinet na návrh premiéra Petra Nečase (ODS) v úterý krátce po 10.00 na Pražském hradě.

"Věřím, že toto jmenování berete dostatečně vážně. Je to vysoká ústavní funkce. Moc bych si přál, abyste nebyli jen správci svých resortů," řekl Klaus. Připomněl, že je to již šestá vláda, kterou od chvíle, kdy se sám ujal funkce hlavy státu, jmenoval. "Velmi bych si přál, aby tato vláda, kterou jmenuji, byla poslední. Vláda však bude stabilní jen v případě, že budou stabilní tři strany, které ji tvoří," dodal prezident.

Nabádal nový kabinet, aby pracovali na reformách a nedělali revoluci, protože "nejsme na počátku", ale Česko má za sebou dlouhý kus cesty. Ministři by měli umět podle hlavy státu navázat na své předchůdce, tak aby se dosáhlo kontinuity. "Neměla by to být revoluce za každou cenu, jak se to nyní děje v jedné zemi nedaleko od nás," dodal Klaus. Kabinet má silnou podporu, ale ocitá se v nelehké situaci, kdy se musí vyrovnat s dopady globální krize a zpochybnění evropské integrace.

"Přeji vládě jako celku úspěch, vynasnažím se být vládě maximálně nápomocen," řekl. Zdůraznil, že očekává okamžité pracovní nasazení a doufá, že "dovolená nebo něco takového v roce 2010 nepadá v úvahu".

Novou vládu tvoří strany ODS, TOP 09 a strana Věci veřejné (VV). Jmenování nového kabinetu předcházelo měsíční vyjednávání o koaliční smlouvě. Dokument, který podrobně řeší jednotlivé programové oblasti, podepsaly strany koalice v pondělí.

V kabinetu bude zasedat šest zástupců ODS (včetně premiéra), pět ministrů z TOP 09 a čtyři z VV.

Nově jmenovaná vláda má podle premiéra Nečase zastavit zadlužení státu, posílit právní stát a boj proti korupci. V Poslanecké sněmovně má vládní koalice pohodlnou většinu 118 hlasů.

Po ceremoniálu na Pražském hradě zamíří členové nové vlády do Strakovy akademie, kde jim úřad předá premiér končící vlády Jan Fischer. Noví ministři si hned poté vyzkoušejí svá křesla v zasedací síni Úřadu vlády na své první schůzi.

Tomáš Paták, Filip Nchtmann, patak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688