TNBiz (TN.cz)
Finance  |  13.07.2010 02:00:01

Zasedne Rada ECOFIN, klíčovým bodem bude reforma dohledu nad finančním trhem

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Balíček legislativních návrhů týkajících se reformy dohledového systému nad finančním trhem EU bude hlavním tématem zasedání Rady ECOFIN. Ministři financí a hospodářství členských zemí se na ní setkají v úterý 13. července v Bruselu, českou delegaci povede náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

V reakci na krizi na finančních trzích se členské státy shodly na ustanovení Evropské rady pro systémová rizika a tří evropských dohledových orgánů v oblasti bankovnictví, pojišťovnictví a zaměstnaneckých penzijních fondů a cenných papírů. Ministři financí budou jednat o změnách, které jsou v legislativních návrzích navrhovány v návaznosti na probíhající vyjednávání s Evropským parlamentem. Cílem je zavedení nového systému dohledu od počátku roku 2011.

Protože se bude jednat o první ECOFIN během belgického předsednictví, představí belgický ministr financí své plány v oblasti hospodářských a finančních politik na následující půlrok. Mezi hlavní priority Belgie patří podle informací českého ministerstva financí posílení ekonomického růstu, zabezpečení stabilizace a udržitelnosti veřejných financí, dodržování Paktu stability a růstu, zejména s ohledem na probíhající procedury při nadměrném schodku u většiny členských států, fiskální konsolidace a pokračování práce v otázkách posílení ekonomické koordinace a zlepšení ekonomického řízení.

V rámci provádění strategie Evropa 2020 se Belgie chce věnovat vnitřnímu trhu a obnovení konkurenceschopnosti evropské ekonomiky. Ve finanční oblasti by Belgie ráda dokončila již zmiňovanou reformu dohledu nad finančním trhem, prioritou předsednictví je také zlepšení finanční stability a zvýšení ochrany spotřebitelů a investorů. Program belgického předsednictví Radě EU bude projednáván formou veřejné diskuse a tuto část zasedání bude podle ministerstva financí možné sledovat na internetových stránkách Rady.

Radě ECOFIN bude dále představeno nové sdělení Evropské komise k posílené koordinaci hospodářských politik, které bylo vydáno v návaznosti na červnové jednání hlav států a vlád a kterým se intenzívně zabývá skupina vedená předsedou Evropské rady Hermanem Van Rompuyem. Ministři by také měli odsouhlasit další kroky a zadání úkolů, které budou směrovat k zavedení takzvaného evropského semestru pro ex-ante koordinaci hospodářských politik. Ta má spočívat především v úpravě pravidel pro načasování a formát programů stability a konvergenčních programů, jež pravidelně zpracovávají členskými státy.

Ministři financí evropských zemí dále formálně schválí Hlavní směry pro hospodářskou politiku. Ty již v červnu projednala Evropská rada a kladné stanovisko k nim vydal i Evropský parlament. Tyto směry představují - spolu se Směry pro zaměstnanost společný obecný rámec pro priority v rámci strategie Evropa 2020 a budou sloužit jako vodítko pro členské státy při zpracovávání jejich národních programů reforem.

Rada ECOFIN se bude věnovat i provádění Paktu o stabilitě a růstu. Do skupiny zemí podléhajících proceduře při nadměrném schodku (EDP), ve které se nyní nachází již 20 zemí včetně ČR, přibudou další čtyři Bulharsko, Kypr, Dánsko a Finsko. Těm Rada doporučí kroky, které mají podniknout k odstranění nadměrného deficitu. U zemí, kterým právě uplynula šestiměsíční lhůta od zahájení EDP, Rada na návrh Komise zhodnotí, zda tyto státy přijaly účinná nápravná opatření vedoucí k odstranění schodku. Jedná se o 13 států, mezi nimiž nechybí Česká republika.

Na základě dostupných informací Komise shledala, že ČR přijala dostatečná opatření s ohledem na lhůtu pro nápravu nadměrného schodku stanovenou Radou v prosinci 2009. Česká vláda podle EK implementovala konsolidačních opatření v souladu s návrhem rozpočtu pro rok 2010 a přijala dodatečná opatření v průběhu roku 2010 tak, aby zajistila splnění fiskálních cílů. Česká republika musí být dle EK připravena přijmout další dodatečná opatření k dosažení schodku -5,3 % pro rok 2010, budou-li to okolnosti vyžadovat. Bude také zapotřebí blíže specifikovat konsolidační opatření pro roky 20112013.

Ministři financí v návaznosti na závěry červnové Evropské rady formálně schválí přijetí společné měny Estonskem, včetně stanovení kurzu pro přepočet estonské koruny vůči euru. Estonsko se tak od 1. ledna 2011 stane 17 zemí platící evropskou měnou.

Ministři se v rámci neformální debaty dotknou také otázky připravované nové strategie EU pro vnitřní trh a související Montiho zprávy a prodiskutují výsledky summitu G-20 v Torontu.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688