TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.07.2010 08:01:22

Sněmovna ve středu rozhodne o rozdělení poslanců do výborů a komisí

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Sněmovna by ve středu měla rozhodnout o rozdělení poslanců do jednotlivých výborů, komisí a delegací. Rovněž také určí například zasedací pořádek.

Koalice se zatím dohodla na klíči rozdělení vedení výborů mezi jednotlivé strany. Předběžně by měla ODS a ČSSD vést čtyři výbory, tři TOP 09, dva VV a jeden KSČM. Zbývá dohodnout klíč na obsazení postů v klíčových komisích a delegacích, o tom se budou radit šéfové poslaneckých klubů ve středu ráno od osmi hodin, řekl v úterý Mediafaxu předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Koalice souhlasí s tím, že některé výbory bude řídit sociální demokracie, odmítá však osobu Jiřího Paroubka. Šéfové poslanců ODS Petr Tluchoř a TOP 09 Gazdík si "nedokážou představit, že by jejich poslanci pro Paroubka hlasovali". Expředseda ČSSD by rád usedl do křesla předsedy rozpočtového výboru, ale naději má malou a sám to uznává. "Tak já myslím, že vědí, že na mě argumentačně nemají a asi se mě bojí, tak to je jejich problém,“ komentoval to Paroubek v ČT.

Rozpočtový výbor chce vést ODS a navrhuje do jeho čela poslance Michala Doktora, protože nemá ministerstvo financí, které obsadí Miroslav Kalousek (TOP 09). ODS bude nejspíš požadovat i zdravotní výbor.

Sociální demokraté by mohli řídit hospodářský výbor a mohla by mít předsedu mandátového a imunitního výboru. Chtěla by i sociální, bezpečnostní, zahraniční, pro evropské záležitosti nebo ústavně právní.

Kontrolní výbor nejspíš povedou komunisté. TOP 09 by ráda vedla regionální výbor, výbor životního prostředí nebo školský. Výbor pro životní prostředí by rádi řídily rovněž VV.

Post předsedy výboru je spíš prestižní, než že by znamenal reálnou moc. Výhodou je právo svolávat výbor, určování agendy a výhodnější přístup k informacím. Poslanec může být členem maximálně dvou výborů.

Sněmovna se bude zabývat také návrhy na počet poslanců ve stálých komisích a delegacích a jejich volbou. Především ve stálých komisích pro kontrolu činnosti BIS, pro kontrolu použití operativní techniky Policie ČR, pro kontrolu činnosti Vojenského obranného zpravodajství nebo komise pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu a způsobu jejího ustavení nebo volby. Sněmovna by měla stanovit počet poslanců ve stálých delegacích do meziparlamentních organizací, určit lhůtu na podávání návrhů na členy zřízených stálých komisí Poslanecké sněmovny a stálých delegací Parlamentu do meziparlamentních organizací.

David Jareš, jares@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688