TNBiz (TN.cz)
Finance  |  28.06.2010 20:27:06

Novým viceguvernérem ČNB bude Vladimír Tomšík

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Profesor Vladimír Tomšík bude novým viceguvernérem České národní banky ČNB, prezident Václav Klaus ho v úterý v poledne jmenuje do funkce. V pondělí večer o tom informoval tiskový odbor Hradu.

Profesor Vladimír Tomšík působil od prosince 2006 jako člen bankovní rady ČNB. V křesle člena rady jej nahradí profesor Kamil Janáček.

Tomšík v letech 19972005 přednášel kurzy zaměřené na hospodářskou politiku a makroekonomickou analýzu a prognózu na Vysoké škole ekonomické v Praze, Univerzitě Karlově v Praze a na NEWTON College v Brně. Absolvoval zahraniční studijní a pracovní pobyty v Irsku, Německu, USA a Švýcarsku. K problematice měnové politiky a makroekonomie pravidelně vystupuje a publikuje doma i v zahraničí.

Od roku 1997 pracoval jako odborný asistent na Vysoké škole ekonomické v Praze. V únoru 2000 nastoupil jako analytik do týmu makroekonomických analýz hlavního ekonoma Komerční banky. Od září 2000 pracoval jako hlavní ekonom finanční a poradenské skupiny NEWTON Holding a v letech 2004 - 2006 byl současně vedoucím Ústavu ekonomie na NEWTON College. Od září 2005 do svého jmenování členem bankovní rady ČNB pracoval na pozici zástupce vedoucího týmu analyzujícího pravidla multilaterálních dohod o obchodu a investicích ve Světovém obchodním institutu (World Trade Institute) ve Švýcarsku.

Tomšík se narodil 12. června 1974 v Čeladné. Vystudoval Fakultu národohospodářskou a Fakultu financí a účetnictví na Vysoké škole ekonomické v Praze a Fakultu sociálních věd na Univerzitě Karlově v Praze. Doktorát získal v oboru hospodářská politika (VŠE Praha) a v oboru ekonomie (Univerzita Karlova v Praze). V roce 2004 habilitoval v oboru finance na Fakultě financí a účetnictví na Vysoké škole ekonomické v Praze. V roce 2009 byl na návrh Vědecké rady Vysoké školy ekonomické v Praze jmenován profesorem pro obor finance.

Profesor Kamil Janáček vystudoval obchodní fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze v roce 1965. Absolvoval studium v Centre Européen Universitaire na univerzitě v Nancy v letech1967 až 1968. Plynně hovoří anglicky, francouzsky a rusky, pasívně zvládá němčinu. Pracoval jako vědecký pracovník v Ekonomickém ústavu ČSAV, v letech 1992-93 jako náměstek ministra práce a sociálních věcí a od roku 1994 je hlavním ekonomem Komerční banky. Ve své práci se zaměřuje na makroekonomickou teorii a analýzu, teorii spotřeby, analýzy a prognózy národního hospodářství, zejména procesu transformace české ekonomiky.

Janáček se narodil v Praze roku 1943, je ženatý, s manželkou Stanislavou má dvě dcery, Martinu (1970) a Kamilu (1976).

David Jareš, jares@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688