TNBiz (TN.cz)
Investice  |  25.06.2010 15:26:06

Světová obchodní organizace má příští týden jednat o finanční krizi

Mediafax

ŽENEVA (MEDIAFAX) - Světová obchodní organizace (WTO) má příští týden jednat o finanční krizi kvůli obavám některých rozvíjejích se zemí, že záchranné balíčky poškodily světový obchod a konkurenční prostředí. Informovala o tom v pátek agentura Reuters.

Jednání budou probíhat v rámci rozhodčího výboru globálního obchodu pro finanční služby a bude to poprvé, co se krizí bude zabývat formální orgán WTO. Podle zástupců WTO nelze očekávat žádné formální rozhodnutí. Jednání by spíše mělo být fórem, kde jednotlivé země sdružené ve 153členné Světové obchodní organizaci přednesou svá stanoviska.

"Hlavním úkolem, který krize vyzdvihla, je to, že není možné globalizovat trhy a liberalizovat je a přitom nadále pokračovat v regulaci výlučně na národní úrovni," prohlásil Hamíd Mamdůh, ředitel divize služeb WTO.

Podle některých představitelů je zřejmé, že státy jsou připraveny přinejmenším jednat o tom, jak může regulace ovlivnit liberalizaci a otevírání trhů v případě finančních služeb. To se týká hlavně otevírání bankovních poboček v zahraničí, nebo firem, které prodávají finanční produkty v zemích, kde nemají své sídlo.

Podle Mamdůha se liberalizační snahy WTO soustřeďují pouze na přístup finančních služeb na jednotlivé trhy a na antidiskriminační politiku a nemají nic společného s regulací.

Podle kritiků WTO však liberalizace finančních služeb nutí rozvíjejících se země snižovat míru regulace a otevírat své trhy destabilizujícím prvkům tzv. kasínového kapitalismu, který nestojí na žádném ekonomickém fundamentu, ale je charakterizován hledáním rychlého výdělku, finančními spekulacemi apod.

Současná pravidla týkající se finančních služeb byla vytvořena během asijské finanční krize v roce 1997. Asijské země tato pravidla přijaly jako součást řešení svých problémů s tím, že v liberalizaci viděly zajištění stability a zvýšení důvěry finančních trhů. Například Kanada, která otevřela své finanční trhy podle dohod WTO se z velké části vyhnula poškození svých bank na počátku krize v roce 2008 jen tím, že zavedla striktně antidiskriminační regulaci svého trhu.

Jednání WTO budou zřejmě složitá, protože obecně mezi regulátory a vyjednavači liberalizace obchodu nepanuji velmi vřelé vztahy.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688