TNBiz (TN.cz)
Investice  |  24.06.2010 18:21:01

Představenstvo ČD Cargo jmenovalo dva nové ředitele

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Představenstvo dopravní společnosti ČD Cargo jmenovalo dva nové ředitele na pozice uvolněné na začátku týdne Jiřím Witiskou a Oldřichem Mazánkem, kteří odchodem vyjádřili nesouhlas s náhlým odvoláním starého vedení státní firmy. Ve čtvrtek o jmenování ředitelů informoval Petr Pošta z Českých drah.

Ředitelem lidských zdrojů je Ivo Veselý a provozním ředitelem Petr Bazger. "Oba jsou dlouholetými zaměstnanci Českých drah, kde působili v řadě odborných a manažerských funkcí. Petr Bazger by měl být na nejbližším zasedání valné hromady ČD Cargo zároveň zvolen čtvrtým členem představenstva této dceřiné společnosti," informoval Pošta.

Zvolením Petra Bazgera za člena představenstva bude podle Pošty splněna podmínka odborné způsobilosti představenstva ČD Cargo. "Předák největší odborové organizace na železnici (OSŽ) Petr Bazger má široké odborné a manažerské zkušenosti. Mimo jiné působil jako vedoucí a kontrolní dispečer řízení vlakové práce, vedoucí řízení skupiny vlakové práce nebo vedoucí Oddělení obchodu v nákladní přepravě. Naposledy pracoval jako výkonný tajemník pro správu majetku, kde měl na starost problematiku evropských dotací a oddlužení dceřiných společností," dodal Pošta.

Bazger už vzkázal, že podporuje kroky nového předsedy představenstva ČD Cargo Petra Žaludy, který chce zprůhlednit a zlepšit hospodaření státní společnosti. "Přijal jsem funkci provozního ředitele a nabídku stát se členem představenstva ČD Cargo, protože jsem přesvědčen, že záměry pana Žaludy a jeho kolegů jsou motivovány čistě snahou zlepšit hospodaření firmy a zastavit nestandardní metody řízení bývalého vedení,"vysvětlil své rozhodnutí Bazger. "Zároveň chci z této pozice hájit zájmy řadových zaměstnanců Carga, kterým zachováme sociální jistoty pouze tehdy, pokud bude nákladní doprava prosperovat," dodal Bazger.

Spor kolem společnosti ČD Cargo vygradoval minulý týden, kdy předseda představenstva a generální ředitel Českých drah (mateřská firma ČD Cargo) Petr Žaluda odvolal podstatnou část představenstva ČD Cargo včetně generálního ředitele společnosti Josefa Bazaly s odůvodněním, že aktivně bránili forenznímu auditu a dlouhodobě poškozovali hospodaření firmy. Odvolaný management se proti těmto důvodům opakovaně ohradil.

Hospodaření ČD Cargo se v minulých dvou letech výrazně zhoršilo. Za rok 2008 očekávala zisk 800 milionů korun, nakonec dosáhla jen polovičního. Loňský rok byl ještě horší. Společnost vykázala ztrátu téměř 400 milionů korun, přestože očekávala zisk 710 milionů (kvůli ekonomické krizi byl odhad později snížený na 180 milionů korun). Také první čtvrtletí letošního roku, přestože měla společnost hospodařit vyrovnaně, skončilo podle prvních údajů s padesátimilionovým schodkem.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688