TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  24.06.2010 12:26:01

Svaz průmyslu a dopravy požaduje do roku 2012 rozpočet s deficitem pod tři procenta HDP

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Svaz průmyslu a dopravy (SPD) po vznikající vládě požaduje zejména vyrovnané veřejné finance, jednoduché daně, flexibilní trh práce a účinnou podporu exportu. Na čtvrteční tiskové konferenci o tom informoval prezident SPD Jaroslav Míl.

"Probíhající krizi jsme zvládli jako jedni z nejlepších nejen v Evropě, ale možná i na světě. Bylo to do značné míry i tím, že poslední vlády respektovaly naše doporučení," řekl Míl.

Mezi hlavní priority SPD patří vyrovnané finance a flexibilní trh práce. "Je jasně vidět, že i země jako Španělsko se v současnosti vydávají cestou zvýšení flexibility na trhu práce," uvedl Míl, kterého následně doplnil Martin Jahn, viceprezident SPD pro oblast hospodářské politiky a daní výčtem možných opatření pro posílení flexibility trhu. Mezi hlavní opatření patří novelizace zákoníku práce, provést změny v oblasti pracovních poměrů na dobu určitou či prodloužit práci na dohodu ze 150 hodin na 300.

V oblasti veřejných financí SPD navrhuje snížit deficit státního rozpočtu pod tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) do roku 2012. "Vypadá to tvrdě a bude to bolet, ale když se podíváte na strukturu státních výdajů, je zjevné, že je kde šetřit," uvedl Míl. "Pokud by vláda kupovala jen to, co je skutečně potřeba, a kupovala to za rozumné ceny, zůstalo by ve státním rozpočtu podstatně více peněz," doplnil Míla Jahn.

Bez stabilizace veřejných financí podle SPD hrozí snížení ratingu země, což by výrazně zhoršilo dostupnost úvěrů. "Dále hrozí nesplnění podmínek pro přijetí společné evropské měny, z čehož plyne riziko vysoké volatility české koruny," vysvětlil Míl.

Daně SPD navrhuje zvýšit pouze nepřímé, a to tak, aby u každého opatření byla předběžně zpracována analýza dopadů na hospodářství. Zástupci SPD jako příklad uvedli zvýšení daní na pohonné hmoty, platné od začátku roku, které se projevilo tím, že dopravci začali tankovat v jiných zemích.

Za zcela zásadní oblast SPD považuje školství a výzkum. Mezi jejich návrhy patří povinná maturita z matematiky a zavedení školného, jehož výše by byla různá s ohledem na obor.

"Mezi naše priority patří také podpora exportu, která by se měla projevit zejména ve zkvalitnění hospodářské diplomacie a zefektivnění záruk," řekl Jahn s tím, že nemá smysl ručit za vývoz do zemí západní Evropy, ale je třeba posílit záruky pro vývoz na rizikové trhy, zejména asijské.

Jasný souhlas SPD vyslovilo přijetí eura. Jeho přijetí obhajují silou eurozóny jako celku a zlepšením podmínek pro zemi s exportně orientovanou ekonomikou. "Musíme se však podílet i na dalším směřování eurozóny, a ne jen přemýšlet, jak se vyhnout závazku přijetí eura," řekl Jahn.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688