Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  23.06.2010 15:51:43

Národní akční plán pro energii z obnovitelných zdrojů: Masivní podpora spaloven. Voda, slunce a bioplyn klesnou na minimum

Do konce června má Ministerstvo průmyslu a obchodu předložit Evropské komisi Národní akční plán pro obnovitelné zdroje. Návrh dokumentu, kterým Česká republika nastaví rámec pro rozvoj alternativních zdrojů energie pro příštích deset let, předpokládá významný rozvoj energetického využití nevytříděné biologicky rozložitelné složky komunálního odpadu a lesní biomasy. Zelenou tak dostanou komodity, které jsou v Evropě využívány pouze druhotně.

 

Naopak až dramatického omezení se ze strany ministerstva v návrhu dostalo fotovoltaice a podíly na výrobě elektřiny byly sníženy také bioplynu a energii získané z vody v malých vodních elektrárnách. „Volná kapacita pro nově instalované zdroje solární energie by v případě schválení tohoto akčního plánu činila 45 MW za celých deset let. Ročně by se tak jednalo o méně než 1 % z kapacity, která by podle odhadu ministerstva měla být připojena do konce letošního roku. Přitom právě energie ze slunce má mezi obnovitelnými zdroji jako jediná potenciál pokrýt značnou část spotřeby elektřiny české populace,“ upozorňuje Aleš Spáčil, jednatel společnosti Conergy, která patří ke špičce světové fotovoltaiky.

 

Národní akční plán pro obnovitelné zdroje dále počítá s tím, že v roce 2020 bude podíl výroby elektřiny získané ze zpracování komunálního odpadu stejně vysoký, jako ze speciální biomasy pěstované na zemědělské půdě. „Dojde tak k masivní podpoře spaloven komunálního odpadu, jejichž podíl by vzhledem k vedlejším negativním efektům měl odpovídat pouze charakteru druhotného zdroje energie,“ popisuje Spáčil a upozorňuje na další podstatný nedostatek materiálu: „Návrh akčního plánu se navíc v postatě nezabývá jedním z nejdůležitějších témat OZE, a to nutnými opatřeními na elektrické distribuční síti, která by umožnila masivnější připojování decentralizovaných výroben energie z obnovitelných zdrojů. Navíc úplně chybí plán zavedení tzv. chytrých sítí, které umožní efektivně eliminovat výkyvy v produkci elektřiny na daném území.“     

 

Nebude-li ministerstvo akceptovat připomínky fotovoltaické veřejnosti a pokud Evropská komise nebude mít k navrženému Akčnímu plánu ministerstva připomínky, které by současné znění změnily, dojde podle Spáčila k absolutnímu zastavení české fotovoltaiky. „Omezení, která ze strany státních institucí během letošního roku přicházela, byla vždy úřady vysvětlována jako snaha o nastavení predikovatelných podmínek. Tento dokument však jde mnohem dál a jeho případné přijetí v navrženém znění legitimizuje snahy o zastavení celého oboru v České republice,“ vysvětluje Spáčil. Zároveň soudí, že tak podstatný zásah do energetické situace v České republice, která má přímý podíl na kvalitě životního prostředí, měl být diskutován se širokou veřejností už v době svého vzniku. „Při tak podstatném dokumentu by ministerstvo mělo jasně doložit, z jakých podkladů zpracovatelé vycházeli a proč záměry neodpovídají ani výsledkům Potenciálových studií, které využívala i nezávislá energetická komise vlády vedená Václavem Pačesem,“ upozorňuje Spáčil a dodává, že přijetím akčního plánu v tomto znění otevře stát přímou cestu k dalším administrativním překážkám pro rozvoj fotovoltaiky a především k radikálnímu snížení výkupních cen, které ve své podstatě zastaví celé odvětví tím, že vyloučí rozumnou návratnost investice.          

 


        

O společnosti

Společnost Conergy AG se sídlem v Hamburku byla založena v roce 1998 a v současné době je jednou z vedoucích společností v Evropě v oblasti regenerativních zdrojů energie. Na poli integrovaných solárních systémů patří dokonce ke světovým lídrům. Klientům, k nimž patří nejen domácnosti, ale především firmy,  nabízí Conergy celé spektrum služeb, mezi které patří například projektování a výstavba malých i velkých solárních elektráren na klíč nebo financování a plánování velkoprojektů v oblasti větrné energie, bioenergie a solární termiky. Společnost Conergy AG kromě toho vyrábí komponenty pro solární elektrárny, a to výhradně ve svých evropských závodech. Mezi nejvýznamnější projekty společnosti patří největší fotovoltaická elektrárna na světě postavená v Bavorsku nebo největší asijská elektrárna, která byla vybudována v Koreji. Od března roku 2005 je společnost Conergy AG zapsána na Frankfurtské burze cenných papírů, v témže roce byly akcie společnosti přijaty také do německého indexu akcií TecDAX, který zahrnuje technologické společnosti. Společnost Conergy je již zastoupena ve více než 20 zemích (např. Itálie, Španělsko, USA). V srpnu roku 2009 vstoupila i na český trh, a to prostřednictvím své dceřiné společnosti Conergy Česká republika. Česká pobočka je zakládajícím členem České fotovoltaické průmyslové asociace, vzniklé v listopadu 2009.

 


Kontakt:

Markéta Aulová

mediální zástupce Conergy Česká republika








Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688