TNBiz (TN.cz)
Finance  |  21.06.2010 14:26:12

Holman (ČNB): Bankovní daň by dopadla především na klienty

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Zavedení globální bankovní daně by dopadlo především na klienty bank a může posilovat morální hazard. V pondělním vydání Hospodářských novin (HN) to uvedl vrchní ředitel České národní banky (ČNB) Robert Holman.

„Bude-li tato daň zavedena, pak v první řadě dopadne na klienty bank, protože banky velkou část daně přenesou do zvýšení svých úroků z úvěrů a do vyšších poplatků. A ta část daně, která dopadne do snížení bankovních marží, bude mít pouze ten účinek, že sníží schopnost bank se rekapitalizovat, udržovat kapitálové polštáře a zvýší závislost bank na vládách, na fondech, kde se budou shromažďovat prostředky vybrané z této daně,“ upozornil Holman. Z tohoto důvodu považuje navrhované opatření za velmi nerozumné, ekonomicky neracionální. Vidí v něm i další nebezpečí. „Je to dodatečný kanál přerozdělování, kdy zdravé banky budou zdaňovány jenom proto, aby se mohly z těchto peněz financovat banky nezdravé. To ale bude posilovat morální hazard a bude oslabovat zdravou motivaci finančních institucí,“ varoval Holman.

V souvislosti s nejrůznějšími návrhy na regulaci bankovního sektoru použil termín ´regulační mánie´. „Je zde jakási společenská a politická objednávka. Veřejnost je znepokojena a politikové jí chtějí říci, že udělají něco, aby se finanční krize neopakovala, a že tedy budou banky více regulovat. Já si myslím, že v současné době je nebezpečné, že přichází příliš mnoho takových návrhů, které nejsou ani provázány, a že se mají zavádět rychle,“ prohlásil Holman s tím, že může dojít k zahlcení trhů přemírou regulace, a ty potom začnou fungovat hůře, než v minulosti.

Co se týče přijetí eura, Holman je přesvědčen, že pro Českou republiku je výhodou vlastní měna. „Můžeme být rádi, že máme korunu, která nám pomohla v době, kdy finanční a ekonomická krize vypukla. Je to lepší i z toho důvodu, že mít vlastní měnu znamená mít určitý mechanismus, který disciplinuje vládu, aby udržela v rovnováze veřejné finance. Takže já si myslím, že pro nás je nepochybně dobré, že máme vlastní měnu,“ řekl centrální bankéř. Pro přijetí eura v dohledné době podle něj není důvod. „Máme nízkou inflaci i nominální úrokové sazby, ekonomika je stabilizovaná. Pokračuje příliv zahraničních investic a investoři nás nepovažují za rizikovou zemi. Takže skutečně nevidím žádné zvláštní důvody pro to, abychom rychle přijímali společnou měnu,“ míní Holman.

Dosavadní fungování eurozóny podle něj dokazuje, že byla vytvořena jako politicky ambiciózní projekt. „Slibovalo se od toho, že postupně dojde k větší homogenizaci a konvergenci evropských ekonomik, ale ukazuje se, že se tak neděje. Eurozóna je heterogenní, severní, bohatší země mají zdravější veřejné finance než jižní křídlo měnové unie. To ukázala řecká krize a mohou vyplout na povrch další problémy,“ uzavřel Holman.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688