TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.06.2010 08:01:47

Skončil volební kongres, ODS si na něm zvolila nové vedení

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Skončil kongres v hotelu Clarion na pražských Vysočanech, na kterém byl do čela ODS zvolen Petr Nečas. Místopředsedy strany se pak stali Miroslava Němcová, Pavel Drobil, Alexandr Vondra, Jiří Pospíšil a Pavel Blažek.

Petr Nečas byl jediným kandidátem, jeho zvolení proto nebylo pro delegáty překvapením. Naopak šokující bylo zvolení Miroslavy Němcové na místo první místopředsedkyně, nominována byla totiž pouze krajem Vysočina, zatímco její politický rival, který souboj prohrál, David Vodrážka získal podporu většiny krajů.

V neděli si strana zvolila rovněž i novou Výkonnou radu, ve které byli zvoleni všichni navržení kandidáti, Kontrolní a revizní komisi a Smírčí výbor.

V sobotu přečetl Nečas delegátům i dopis od prezidenta Václava Klause. Ten jakožto zakladatel ODS přítomné vyzval, aby si vedení své strany zvolili zodpovědně. Zároveň občanské demokraty varoval, aby se poučili z volebních výsledků, které byly nejhorší v historii strany.

Také bývalý předseda Mirek Topolánek poslal svým spolustraníkům dopis, který delegáti měli v sobotu dostat na stůl. Strana ho před zahájením kongresu vyvěsila na svých internetových stránkách. Mimo jiné v něm Topolánek hodnotí uplynulá léta a připomíná chyby, které podle něj strana učinila. Bylo to druhé zvolení Václava Klause prezidentem, podpora premiéra Jana Fischera a jmenování Vlastimila Tlustého ministrem financí.

Celý sobotní program kongresu byl ve znamení projevů a vystoupení hostů. Svou řeč přednesl i předseda Věcí veřejných Radek John nebo TOP 09 Karel Schwarzenberg. Oba pak vyjádřili přesvědčení, že ODS jistě bude v nadcházejícím období směrovat správným směrem a že se jistě společnými silami všem třem stranám podaří sestavit zodpovědnou a schopnou vládu.

Prostor získal na pódiu i předseda Strany soukromníků ČR Rostislav Senjuk nebo úřadující předsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Delegáti v sobotních odpoledních hodinách pak zhodnotili uplynulé volby do Poslanecké sněmovny. Diskuze skončila oproti plánu již po šesté hodině a nesla se v duchu kritiky. Delegáti připomněli špatné výsledky květnových voleb a nutnost získat více hlasů v nadcházejících komunálních volbách na podzim.

Nedělní program zahájila svým vystoupením předsedkyně Rady Ústavu pro studium totalitních režimů Naděžda Kavalírová. Poté přednesli své nominační projevy kandidáti na prvního místopředsedu ODS a na místopředsedy strany. Jediným kandidátem na post předsedy ODS byl Petr Nečas, kterého strana zvolila silným mandátem. Nakonec kongres přijal závěrečné usnesení.

Na závěr vystoupil nově zvolený předseda ODS Petr Nečas. Diskusi na kongresu zhodnotil jako sebekritickou, věcnou a realistickou. Delegátům také poděkoval za odvahu převzít odpovědnost za změny, které se podařilo udělat. "Voličům děkujeme za lekci, poučili jsme se z ní," uzavřel.

Kongres byl uspořádán v hotelu Clarion v pražských Vysočanech. Přítomno bylo přes 600 delegátů.

Již při příchodu čekalo na delegáty drobné občerstvení, podávala se káva a čaj, limonády, voda a džusy. Nabídnout si mohli hosté i z několika druhů sladkého pečiva, koláčů, bábovek či koblih. V odpoledních hodinách pak byly stoly plné zákusků, v neděli nechyběla ani zmrzlina.

Obědy pak byly formou bufetu, hosté si mohli vybrat z široké nabídky především tradičních českých jídel, od krůtího masa po vepřové. Podávaly se zeleninové saláty, grilovaná zelenina, uzeniny.

Karolina Brožová, Petra Kotvová, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688