TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.06.2010 02:30:07

Na vládu zřejmě naposledy míří kauza farmářky Havránkové

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - V pondělí vyprší poslední termín, do kterého musí být všechny smlouvy mezi státem a farmářkou Ludmilou Havránkovou a její sestrou Jaroslavou Štrosovou, podepsány. Pokud na zasedání vlády tyto smlouvy nebudou dodány, přikročí stát k vyvlastnění dotyčných pozemků.

"Určitým problémem stále zůstává přístupnost pozemků, ale nepochybuji, že i to se časem vyřeší. Jinak všechny problémy kolem katastrálních map, posudků a dalších věcí jsou za námi a jsem si téměř jit, že podpisu smluv nic nebrání," řekl Mediafaxu v pátek David Štros, právní zástupce Jaroslavy Štrosové, s tím, že podle jeho názoru k dohodě nakonec dojde.

Kabinet premiéra Jana Fischera již dříve rozhodl o vyvlastnění pozemků, které patří Štrosové, protože nebyly k dispozici podepsané smlouvy. Na základě intervence doktora Štrose však vláda pozastavila platnost svého rozhodnutí do 21. června, kdy musí být definitivně všechny smlouvy v pořádku.

Situace mezi ministerstvem dopravy (MD), doktorem Štrosem a Ředitelstvím silnic a dálnic se vyostřila poté, co ministerstvo dopravy zveřejnilo průběh komunikace se Štrosem. S dokumentem však advokát nesouhlasil a na důkaz toho, že pravda je na jeho straně, zaslal veškeré dokumenty agentuře Mediafax. Ze zaslané komunikace skutečně vyplynulo, že dokument ministerstva dopravy byl zjednodušený a de facto nepostihoval sporné body jednání.

Štros neměl k dispozici katastrální mapy pozemků nabízených k výměně, v odhadní ceně nabízených pozemků nebylo zohledněno, že nejsou přístupné, a ještě několik dalších připomínek. Podle Štrosova pátečního vyjádření byla již většina problémů odstraněna a podpisu smluv nic nebrání.

Spor kolem pozemků, přes které by dálnice D11 měla vést, se táhne už šestnáct let. Farmářka a majitelka inkriminovaných pozemků Ludmila Havránková je odmítla odprodat a požadovala výměnu za jiný kus půdy. V únoru navrhla Fischerova vláda výměnu, podle které by měla Havránková za své tři hektary půdy dostat jiné tři hektary a k tomu ještě dalších zhruba 150 hektarů státních pozemků do nájmu.

Jednání se nakonec zasekla na malém pozemku o rozloze cca 1400 metrů čtverečních, které Havránková vlastní spolu se svou sestrou Jaroslavou Štrosovou. Podle výše psaných informací by měla se i tato sporná otázka měla vyřešit a k vyvlastnění by nemuselo dojít. Proti vyvlastnění se dlouhodobě staví i premiér Jan Fischer, který se celou dobu snažil o dohodu.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

21.06. 10:20  ubohost (Omega)
21.06. 08:27  ubohost (Luboš)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688