TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  15.06.2010 15:41:06

Hrozí uzavření ostravské ocelárny Evraz Vítkovice Steel

Mediafax

OSTRAVA (MEDIAFAX) - 

Hrozba uzavření ostravské ocelárny společnosti Evraz Vítkovice Steel s 320 zaměstnanci kvůli cenám železa z ArcelorMittal Ostrava se opět přiblížila. Augustine Kochuparampil, předseda představenstva doufá, že se tak nestane, řekl v úterý na setkání s novináři.

"Se společností Evraz stále jednáme a předložili jsme řadu návrhů. Evraz trvá ale na jediné variantě, která je pro nás nepřijatelná," řekl Kochuparampil s tím, že společnost hrozila uzavřením ocelárny v případě, že konečná dohoda nebude uzavřena do 15. června.

Zda už je o osudu ocelárny rozhodnuto, nechtěla mediální zástupkyně společnosti Evraz Vítkovice Steel Lenka Míčková komentovat. "Jednání o dodávkách surového železa nebyla dosud uzavřena a stále pokračují. Tatyanin, senior viceprezident Evraz Group, ve středu na setkaní s médii v Praze zodpoví další dotazy," sdělila Míčková.

Kochurparampil v té souvislosti uvedl, že chování obchodního partnera je pro něj nepochopitelné a neumí si ho vysvětlit. Podle předsedy představenstva ArcelorMittal Ostrava dodávky železa pro vítkovickou ocelárnu probíhají a obě strany se na cenách surového železa z vysokých pecí ArcelorMittal domlouvají. Představitelé Evrazu ale chtějí garanci ceny do konce kontraktu, tedy na příštích šest let, podle černomořského indexu.

Průměrná cena se ale podle tohoto indexu tvoří sečtením minimální a maximální ceny surového železa a jejím dělením dvěma bez ohledu na prodané množství. S cenou tak lze velmi jednoduše manipulovat, není pod žádnou standardní kontrolou a podle černomořského indexu nejsou nikde ve světě uzavřeny žádné dlouhodobé kontrakty. Vedení ArcelorMittal bylo ochotno přistoupit na vyzkoušení tohoto modelu na tři měsíce, na to však Evraz nepřistoupil.

"Nabídli jsme také vytvoření ceny tak, že přičteme k nákladům na výrobu surového železa stejnou marži, jakou má Evraz na konečném produktu, tedy na tlustých pleších. Pokud oni budou mít zisk pět procent, tak my také. Ani s tímto návrhem jsme neuspěli,“ řekl Kochuparampil. Dodal, že přesto stále doufá v konečný úspěch jednání.

O uzavření vítkovické ocelárny od začátku července v případě, pokud se nepodaří dohodnout ceny potřebné suroviny, tedy surového železa, informovali ruští majitelé vítkovické huti už v polovině května. Tehdy se vyjádřili, že s nimi ArcelorMittal o cenách, které jsou nepřiměřené a vysoké, nejedná a nereaguje na žádné návrhy. Pavel Tatyanin zmínil, že o práci by tak v Ostravě přišlo nejen 320 zaměstnanců ocelárny, ale také pracovníci navazujících provozů v huti i v dodavatelských firmách. Odboráři Evraz Vítkovice Steel už avizovali, že by v případě uzavření ocelárny vstoupili do stávky.

Ukončení provozu ocelárny by způsobilo problém i u dodavatele. Ocelárna odebírá asi 25 procent produkce surového železa dvou vysokých pecí ArcelorMittal Ostrava. Podle předsedy představenstva by ale huť nepropouštěla, snažila by se najít pro vyrobené železo jiné odbytiště, byť by to byl problém, jak Kochuparampil přiznává. K dotazu, zda nechce ruský vlastník hodit zodpovědnost na někoho jiného za své rozhodnutí každopádně ocelárnu uzavřít, a proto klade svému obchodnímu partnerovi nepřijatelné podmínky, se Kochuparampil nevyjádřil. Poznamenal jen, že si chování majitelů vítkovické huti neumí vysvětlit.

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míleho se problém mezi ostravskými hutními giganty vleče řadu let a je důsledkem špatné privatizace a nečinnosti vlády. "Jen vláda a kraj mají v rukou nástroje, kterými mohou dotlačit obě firmy k dohodě. A protože vláda v této chvíli neexistuje, musí všechny existující nástroje využít kraj," řekl Míl.

Vedení společnosti Evraz Vítkovicee Steel vyzval k opětnému usednutí k jednacímu stolu také hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas (ČSSD). U něho už byl v úterý Kochuparampil na jednání, aby ho ujistil o zájmu firmy ArcelorMittal Ostrava na úspěšném uzavření dohody a mezi hutěmi a zachování vítkovické ocelárny

Ivana Gracková, grackova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

15.06. 21:56  Evraz (Zamestnanec)
15.06. 21:22  smrad nebo smradi? (bear)
15.06. 19:26  Konečně!!! (cattiness)
15.06. 19:22  Konečně!!! (podplukovník)

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688