TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  15.06.2010 14:35:53

Premiér Fischer míří na Evropskou radu vyjednat závazky ČR v rámci strategie Evropa 2020

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Premiér Jan Fischer spolu s ministrem pro evropské záležitosti Jurajem Chmielem bude ve čtvrtek na zasedání šéfů států a vlád zemí evropské sedmadvacítky v Bruselu vyjednávat konkrétní závazky České republiky v rámci nové strategie růstu a zaměstnanosti Evropa 2020.

Fischer předpokládá, že celá strategie bude předmětem ještě velmi rozsáhlých debat, a to nejen na půdě Evropské rady, ale i na úrovni jednotlivých národních států. O tom se ostatně přesvědčil sám při jednání tripartity, ze strany sociálních partnerů zaznívala vůči plánu velmi silná kritika. "Jak jsem již signalizoval po jednání tripartity, bude do Bruselu odeslán jen velmi útlý výtažek z celého dokumentu a vše bude záležitostí dalšího jednání," avizoval Fischer.

Strategii Evropa 2020 předběžně podpořily evropské špičky na vrcholném unijním summitu letos v březnu. Nová evropská strategie pro růst a zaměstnanost by měla navázat na takzvanou Lisabonskou strategii, která vytyčila priority pro léta 2000 až 2010. Nový dokument se týká let 2010 až 2020 a navazuje na doporučení Evropské komise.

Základním cílem dokumentu je zvýšení zaměstnanosti osob v produktivním věku do roku 2020 ze současných 69 na 75 procent.

Investice do výzkumu a vývoje by měly ze současných 1,9 procent HDP vzrůst na tři procenta HDP EU.

Evropská unie se přijetím strategie zavazuje také k tomu, aby se emise skleníkových plynů snížily do roku 2020 nejméně o 20 procent oproti roku 1990 a na 20 procent vzrostl podíl produkované energie z obnovitelných zdrojů. O jednu pětinu by zároveň měla klesnout celková spotřeba energie.

Evropská komise také původně navrhovala, aby se členské země zavázaly k poklesu počtu osob, které žijí pod hranicí chudoby, o čtvrtinu. Další navrhovaný závazek hovořil o zvýšení zaměstnanosti žen nejméně na 65 procent a zaměstnanosti osob ve věku 55 až 65 let alespoň na 55 procent. Od těchto cílů však státníci na jaře rovněž ustoupili s tím, že dále budou specifikovány na červnové Evropské radě. Sejně dopadl návrh zvýšit počet vysokoškolsky vzdělaných osob ve věku 30 až 34 let ze současných 31 procent nejméně na 40 procent.

Na základě stanovených cílů, které červnová Evropská rada potvrdí, by měly členské země načrtnout a v následující době předložit vlastní diferencované cíle, které budou zohledňovat konkrétní stav jednotlivých ekonomik.

Na programu vrcholné schůzky hlav států a vlád unie je také diskuse o možnostech posílení hospodářské spolupráce a regulaci finančních trhů a příprava pozice EU na summit zemí skupiny G20, která se pořádá na konci června v Kanadě. Evropští lídři se budou dále zabývat otázkami rozvojové spolupráce, bojem proti klimatickým změnám, projednají přijetí Estonska do eurozóny a zahájení přístupových rozhovorů s Islandem.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688