TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  15.06.2010 14:33:59

Pravicová vláda změní Českou republiku k nepoznání, tvrdí KSČM

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Program rodící se pravicové vlády bude mít antisociální dopady, prohlásila na úterní tiskové konferenci místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá. Dodala, že komunisté se budou v Poslanecké sněmovně snažit, aby dopady na občany Česka byly co nejmenší a některé záměry vlády se neuskutečnily.

"Rodící se pravicová vláda změní Českou republiku za čtyři roky k nepoznání. Lidé asi nebudou navrhovanými reformami příliš nadšeni. Voliči postavili levici do opozice, snadno podlehli demagogii volební kampaně a již se tolik nezamýšleli nad antisociálními dopady volebních programů pravicových stran," prohlásila Vostrá.

Nová vláda chce se schodkem státního rozpočtu podle Vostré bojovat vyšší spoluúčastí pacientů, zavedením školného na vysokých školách, zachováním rovné daně a výpovědí bez udání důvodu. Program vlády navíc údajně bude zahrnovat i škrty, které sníží životní úroveň mladých rodin a důchodců.

Podle komunistů ODS lhala, když před volbami tvrdila, že nebude zvyšovat daně. "Velice vážně se uvažuje o sjednocení sazeb DPH. Z výroků všech tří představitelů stran vyplynulo, že se k tomuto řešení schodku státního rozpočtu kloní, a to dokonce v tomto roce," připomněla a dodala, že komunisté udělají vše pro to, aby tento návrh v parlamentu neprošel.

Vostrá potvrdila, že komunisté nebudou podporovat ani zavedení školného a varovala, že pravicové strany budou chtít časem školné neustále navyšovat. Tím by se studium na vysokých školách stalo jen privilegiem bohatých.

"Naše strana se domnívá, že veškerá protikorupční opatření pozbudou své účinnosti, pokud nebudou přijata majetková přiznání," myslí si.

"KSČM nemá žádnou výhradu k tomu, aby se změnila situace v soudnictví. Nemáme nic proti tomu, aby se posílila role ombudsmana," řekl předseda strany Vojtěch Filip. Upozornil, že je podivné, když rodící se pravicová vláda jedná o změnách ústavy, k jejichž prosazení je potřeba ústavní většina (tedy 120 hlasů), ačkoliv pravicových poslanců bude ve sněmovně pouhých 118. Filip očekává, že by pravicové strany měly o těchto změnách s levicí diskutovat.

Filip se vyjádřil i k výsledku slovenských voleb. "Někteří komentátoři říkají, že volby na Slovensku dopadly stejně jako v Čechách, já říkám, že to tak není. Rozdíl mezi vítěznou stranou SMER a SDKU-DS je o více než padesát procent hlasů. Takový rozdíl v České republice zaznamenán nebyl," řekl. Je přesvědčený, že jednání předsedy strany SMER Roberta Fica bude úspěšné a pokud ne, tak na Slovensku budou předčasné volby.

Karolina Brožová, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688