TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.06.2010 14:21:01

Marie Benešová se za výrok o justiční mafii musí omluvit pouze Grygárkovi

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Krajský soud v Praze v pondělí zamítl žalobu na bývalou nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou v kauze justiční mafie. Benešová se za svůj výrok musí omluvit pouze náměstkovi pražského vrchního státního zastupitelství Liboru Grygárkovi.

Soudce Vojtěch Cepl mladší tak ve sporu rozhodl stejně jako před dvěma lety. Jediný, kdo má podle soudu nárok na omluvu od Benešové, je náměstek pražského vrchního státního zastupitelství Grygárek. Ostatní žalobci, jako nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, její náměstek Karel Černovský, exministr spravedlnosti Pavel Němec, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera, šéf jihomoravských státních zástupců Petr Coufal, či žalobce Arif Salichov podle rozhodnutí soudce Cepla nárok na omluvu nemají.

Spor na ochranu osobnosti odstartovala skupina sedmi vysokých představitelů justice v čele s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou v lednu 2008, kdy na bývalou nejvyšší státní zástupkyni Benešovou podali žalobu za její výroky o údajném zasahování žalobců do kauzy expředsedy Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Benešová v roce 2007 jako stínová mistryně spravedlnosti v rozhovoru pro Český rozhlas uvedla, že existuje justiční mafie, která se snaží ovlivňovat soudní kauzy. Renata Vesecká, její náměstek Karel Černovský, exministr spravedlnosti Pavel Němec, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera, šéf jihomoravských státních zástupců Petr Coufal, náměstek pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek a žalobce Arif Salichov se následně domáhali omluvy žalobou.

Tu soudce Cepl v roce 2008 zamítl a omluvu přiznal pouze Grygárkovi. Odvolací senát pak Ceplův rozsudek zrušil a vrátil Krajskému soudu v Praze k novému projednání a navíc ve svém usnesení rozhodl, že Ceplův proces trpěl závažnými vadami, a proto bude případ přidělen jinému soudci. V říjnu loňského roku však do případu zasáhl Ústavní soud ČR. Soudci v Brně zrušili rozhodnutí vrchního soudu v části, které odnímá případ soudci Ceplovi. Proto případ projednával znovu on.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Markéta Puci, puci@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688