TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  11.06.2010 22:00:02

Akcie ArcelorMittal Ostrava končí na burze RM-Systému, vydělat se na nich dalo i 33 tisíc procent

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Mimořádná valná hromada společnosti ArcelorMittal Ostrava schválila v pátek převod akcií společnosti z minoritních akcionářů na majoritního vlastníka, jímž je ArcelorMittal Holdings. Akcie ArcelorMittal Ostrava tak končí na burze RM-Systém, informoval Mediafax Roman Jandík z RM-Systému.

"Akcionáři společnosti ArcelorMittal Ostrava se na valné hromadě v Ostravě shodli, že společnost ArcelorMittal odkoupí 3,57 procenta akcií společnosti, které ještě nevlastní," uvedl po skončení valné hromady mluvčí majoritního vlastníka Arne Langner s tím, že celková částka za menšinový podíl bude činit 1 769 648 tisíc korun, tedy přibližně 82 milionů amerických dolarů. Majoritní vlastník ji akcionářům uhradí koncem letošního roku.

"Páteční valná hromada definitivně schválila vytěsnění minoritních akcionářů ze společnosti ArcelorMittal Ostrava za 4000 korun. Skutkem se tak stalo to, co většina investorů dlouhodobě očekávala. Z české burzy RM-Systém odejde jeden z oblíbených akciových titulů," komentoval Jandík.

Kurz akcie ostravského ArcelorMittalu dosáhl minima v průběhu roku 2001, kdy se titul dal koupit i za méně než 20 korun. Po roce 2002 ale přišel prudký růst spojený s příchodem nového vlastníka a boomu českého ocelářství. Díky nové legislativě byla společnost v roce 2004 vyřazena z oficiálního trhu burzy, kurz se tehdy pohyboval kolem 700 korun. "Spolu s otevřením volného trhu burzy RM-Systém byly akcie opět přijaty k obchodování v srpnu 2005 s kurzem 1 650 korun. Následoval postupný nárůst kurzu akcie, který dosáhl svých maxim v roce 2007 a 2008. V těch letech několikrát překročil hodnotu 6 700 , což je 335 x více než v roce 2001," popsal vývoj Jandík. ArcelorMittal Ostrava se tím zařadil mezi tituly, na kterých se dalo na tuzemském akciovém trhu nejvíce vydělat.

Následná ekonomická krize se promítla i do hospodaření oceláren. "Největší panika na jaře 2009 srazila kurz dokonce pod 1 500 korun. Letošní rok ovlivňovaly hodnotu titulu zejména spekulace ohledně vytěsňovací ceny," sdělil Jandík s tím, že vzhledem k obrovskému nerozdělenému zisku společnosti většina minoritních akcionářů očekávala hodnotu podstatně výše. "Dá se očekávat, že hodnota akcie v squeeze outu bude mít ještě dohru u soudu, což ale na odchodu titulu z burzy nic nezmění," dodal Jandík.

Mimořádná valná hromada společnosti ArcelorMittal Ostrava se sešla v pátek v Ostravě na požadavek majoritního akcionáře Lakhsmi Mittala. Minoritní akcionáři za akcii dostanou 4000 korun, což je podle mluvčí ArcelorMittal Ostrava Věry Breiové cena stanovená znaleckým posudkem specializované společnosti PricewaterCoopers ČR. Podle Breiové ji potvrdil i posudek, který si zvlášť nechala udělat i ostravská huť.

Majoritní vlastník tak z firmy ArcelorMittal Ostrava definitivně vytěsnil minoritní akcionáře, kterých je 14 500. Přes očekávaný zájem minoritních akcionářů o jednání valné hromady, kvůli kterému ho organizátoři přesunuli ze sídla společnosti do sportovní haly Tělovýchovné jednoty Mittal Ostrava, se jich sešlo jen zhruba padesát.

Proti postupu majoritního vlastníka už u Krajského soudu v Ostravě podala žalobu skupina 117 akcionářů. Ti nesouhlasí se stanovením ceny za akcii. Podle jednoho z nich, Jiřího Psoty, mají minoritní akcionáři posudky, které cenu určují na minimálně 7000 tisíc korun. Proto se minoritní akcionáři domáhají dorovnání ceny o 3000 korun.

RM-Systém, česká burza cenných papírů, je trhem s cennými papíry, kde se obchoduje s akciemi nejvýznamnějších českých společností jako například ČEZ, Telefónica O2, Unipetrol nebo Zentiva. Obchoduje se zde také s akciemi, které se neobchodují na pražské burze, jako jsou Vítkovice nebo Tatra a dosud také ArcelorMittal Ostrava. Od 1. 12. 2008 má RM-Systém oficiální status burzy cenných papírů.

Václav Kozák, kozak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688