TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.06.2010 14:36:01

Spor o Svatovítskou katedrálu pokračuje, kapitula Všech svatých trvá na tom, aby chrám zůstal církvi

Mediafax

BRNO/PRAHA (MEDIAFAX) - Navzdory avizované dohodě mezi pražským arcibiskupem Dominikem Dukou a Kanceláří prezidenta republiky o společné správě Katedrály svatého Víta na pražském Hradě bude i nadále u Ústavního soudu pokračovat dvacetiletý soudní spor o to, komu jeden z národních symbolů patří - zda církvi nebo státu.

Agentuře Mediafax to ve středu řekl děkan Kolegiátní kapituly Všech svatých na Hradě pražském Václav Wolf, který je představeným jedné ze dvou církevních stran sporu o vlastnictví katedrály. "Ústavní stížnost jsme nestáhli a zatím se k tomu ani nechystáme. Mám zprávy od Ústavního soudu, že se celým problémem bude zabývat," řekl ve středu agentuře Mediafax Wolf.

Kancelář prezidenta republiky se před dvěma týdny s vedením české katolické církve dohodla na společné správě katedrály a arcibiskup Dominik Duka garantoval stažení ústavní stížnosti kvůli vlastnictví chrámu, Kolegiátní kapitula Všech svatých se ale k společné dohodě nepřipojila. "Ano, je to pravda," řekl ve středu Wolf. Členové jeho kapituly tedy i nadále budou usilovat o to, aby chrám svatého Víta patřil katolické církvi.

"První stěžovatel, Metropolitní kapitula u svatého Víta v Praze, prostřednictvím svého právního zástupce skutečně vzala ještě v květnu ústavní stížnost zpět. Kolegiátní kapitula všech svatých na Hradě pražském nikoliv," řekl agentuře Mediafax generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek.

Podle Langáška nastala takzvaným "zpětvzetím" ústavní stížnosti jedním z účastníků sporu nová procesní situace. Soudci František Duchoň, Vojen Güttler a Ivana Janů, kteří tvoří senát, jež bude spor posuzovat, se však musejí podle Langáška teprve nad případem sejít.

"Nelze tedy předjímat další vývoj," upozornil Langášek s tím, že může nastat řada variant, protože ústavní stížnost na určení vlastnictví chrámu svatého Víta podaly obě církevní kapituly společně. "Senát se sejde a posoudí, jak dál procesně postupovat - zda například stížnosti rozdělí a bude je projednávat každou zvlášť," naznačil jednu z možných variant generální sekretář Ústavního soudu.

Kolegiátní kapitula Všech svatých na Hradě pražském, která trvá na tom, aby byl svatovítský chrám i nadále majetkem církve, byla založena 8. ledna 1339 pozdějším českým králem a římským císařem Karlem IV. pro 11 kanovníků. Jejím sídlem je kostel Všech svatých na Pražském hradě. Postaven byl mezi lety 1356 až 1383 podle plánů Petra Parléře. Roku 1588 sem byly přeneseny ostatky svatého Prokopa ze Sázavy.

Děkanem Kapituly všech svatých a správcem tohoto chrámu je třiasedmdesátiletý římskokatolický kněz a teolog Václav Wolf. V letech 19901997 byl děkanem Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy. Širší veřejnosti je známý kvůli sporům o způsob vedení fakulty a o platnost jeho třetí volby na podzim 1999, která byla nakonec vetována tehdejším kardinálem Miloslavem Vlkem.

Zatím posledním členem kapituly se stal před čtyřmi lety kanovník Josef Hřebík. Před časem pražské arcibiskupství navrhlo na kandidáta kapituly například profesora Tomáše Halíka, členové kapituly však jeho kandidaturu odmítli. Opakované žádosti o doplnění kolegia kapituly zůstaly nevyslyšeny.

Ze statutu kapituly z doby Karla IV. ovšem dodnes platí, že i po vymření všech řádných členů kapituly trvá existence této právnické osoby ještě 100 let, než zanikne, pokud by nebylo kolegium kněží doplněno.

Kapitula Všech svatých je v současné době jedinou právnickou osobou, která stojí ve sporu o katedrálu proti státu. I když je, stejně jako svatovítská kapitula součástí Římskokatolické církve, která je samostatnou právnickou osobou, nepodléhá pravomoci pražského arcibiskupa. Zrušit by ji mohl jedině papež.


Jiří Nováček, novacek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688