TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  04.06.2010 13:56:01

Ransdorf: Mimořádné volby čekám do dvou let

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Program koaličních partnerů povede k sociálním otřesům a do dvou let přijdou mimořádné volby, předpověděl poslanec Evropského parlamentu Miloslav Ransdorf (KSČM) v pátek v rozhovoru pro agenturu Mediafax. Europoslanec také zdůraznil, že ekonomický rozvoj není možné nastartovat bez pomoci státu.

Rep.: Prezident Václav Klaus dnes ráno pověřil Petra Nečase sestavením vlády, ale nejmenoval ho premiérem. Jak tento postup prezidenta hodnotíte?

M.R.: Patrně chce rezervní prostor, aby se přesvědčil, že Petr Nečas opravdu má většinu ve sněmovně. Osobně toto uspořádání navzdory číselné váze 118 poslanců nepokládám za stabilní. Jednak Věci veřejné jsou velmi nestandardní politickou formací, a navíc je tu program koaličních partnerů, který podle mého vyvolá silné sociální otřesy. Očekávám mimořádné volby do dvou let.

Rep.: Když zůstaneme u energetiky, zajímal by mě váš názor na politiku státních subvencí. V současnosti byla tato politika ze strany ČR silně omezena a byla omezena i v Německu. Má vůbec smysl v subvencích pokračovat?

M.R.: Každá země, která chce urychlit ekonomický vývoj, si musí vybrat priority a stanovit určitou strategii. Je možné uvést řadu příkladů z historie, kdy se šlo cestou státem stanovených priorit. Například v Japonsku v 50. letech po skončení konjunktury vyvolané korejskou válkou měli přebytek levné a disciplinované pracovní síly. Následně nakoupili elektronické patenty a na základě státem profilované ekonomiky se zaměřili na elektrotechniku. Z toho se vyvinul průmysl, který celá léta Japonsku táhl a držel ve světové špičce. Stejně tak Finsko, které by se bez role státu z krize v 90. letech nikdy nedostalo. Ve Finsku došlo k úplně změně struktury ekonomiky a investovali do lidského potenciálu. Na těchto příkladech je jasně vidět, že role státu je nezastupitelná.

Rep.: Jak hodnotíte projekt NABUCO? Jeho vstupy jsou ve značně nestabilních oblastech, Ázerbájdžán se dokonce domluvil s Ruskem, že mu bude svůj plyn prodávat. Celý projekt měla řídit Maďarská společnost MOL, jejíž třetinu již koupila ruská společnost Surgutněftěgaz. Má ten projekt vůbec smysl?

M.R.: Tato otázka je zcela oprávněná. Není totiž vůbec jisté, zda pro NABUCO bude dostatek plynu. Bez ruského plynu se zkrátka neobejdeme. A další věc je, že jsou daleko levnější varianty z hlediska stavebních nákladů. Lze využít existujících tureckých a řeckých sítí. S tímto projektem jsem velmi dobře seznámen a mohu potvrdit, že by byl mnohem levnější než NABUCO.

Rep.: Je to tedy podle vás spíše politický projekt? Zkrátka úmysl Evropské unie ukázat svou sílu?

M.R.: Ano, je zde silný politický tlak. A také nelze zapomenout na silné lobbistické tlaky.

Rep.: Jak se díváte na embarga některých zemí, které jsou označovány jako totalitní, ale zároveň mají velký energetický potenciál? Jako příklad bych uvedl Írán a elektrárnu ve městě Búšehr, na jejíž výstavbě byla českým podnikatelům znemožněna účast.

M.R.: Já jsem tehdy toto omezení dodávek pro ZVVZ Milevsko pokládal za ideologicky motivované šílenství. Lehkovodní reaktor, který společnost měla dodat, se prostě vojensky zneužít nedá. To byl čistě politicky motivovaný tlak, o nic jiného nešlo, a české firmy přišly o zakázku.



Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

06.06. 13:57  Škoda (předseda uličního výboru)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688