Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  04.06.2010 09:50:05

ČS - koment 4.6. - čekání na údaje z trhu práce v USA

Region

 

·          Měny(D-1) V Polsku bylo volno,v ČR se toho taky moc nestalo, měny regionu ale i tak oslabily kvůli maďarským výrokům a neúspěšné aukci v Rumunsku (MinFin odmítl všechny nabídky jako moc vysoké). U kačky se stále čeká i na výsledky jednání o vládě, já myslím ale, že jsou ti, kteří na to čekají, celkem zbytečně opatrní, já jsem optimista a do kačky na 25,95 (kde byla včera večer) bych šel.  Hufík ztratil 1% a dostal se až nad 282. Načal to Lajos Kosa z Fideszu, který přiznal, že situace je horší než očekávaná a že „Maďarsko má malou šanci vyhnout se řecké situaci“ (což není úplně politicky vychytralé přirovnání). Doklepnul to Barroso z EU,ze  kterého včera vyšlo, že Maďarsko je v delikátní situaci a musí uspíšit fiskální konsolidaci. Orbán jej prý ubezpečil, že ten rozpočet zkoulejí tak, jak je domluveno, ale trhy jsou stejně po volbách nervózní – namísto řešení problémů, na kterých záleží: vysoký deficit v rozporu s podmínkami MMF. Mají totiž schváleno 3,8%, ale tomu ani vláda sama nevěří a říká, že to může být 4,5-7% a nic se s tím nedělá -  zatím z vlády v Maďarsku vypadl akorát nápad připomínat  si svátkem Trianon a zavádět dvojité občanství...

 

Svět

·          EMU (D-1)  Evropské finální PMI za služby vzrostlo ještě o něco více než původně odhadováno, v květnu tak dosáhlo po 9. za sebou hodnotu nad 50 a oproti dubnu si index připsal 0,6 bodu na 56,2.Růst táhla tentokrát Francie, Německo i Itálie trochu zaostávaly – ale tam firmy profitují hlavně ve výrobním sektoru.  Problémy jihu se tak zatím neprojevily, což je dobrá zpráva – to se pod vlivem chystaných úspor výdajů může stát.

·          EMU(D-1) Maloobchodní tržby v dubnu nepříjemně překvapily, oproti očekávání malého růstu klesly o 1,2% m/m (-1,5% y/y), což je nejvíce od října 2008 – pokles byl stejný jak v sekci potravin, alkoholu a tabáku, tak u zbylého zboží. Největším důvodem asi byly problémy a nejistota kolem Řecka a možného utažení fiskální politiky – uvidíme, co na to řeknou květnová data, ale obávám se, že to žádná sláva nebude.  Obecně ale zůstává pravdou, že se letos maloobchod nezvedne – čekáme stagnaci na dně, které bude dosaženo v nejbližších měsících (snad...)

·          US(D) Nejdůležitější samozřejmě změna počtu pracovních míst, tam je to celkem jasný, číslo bude vysoké kvůli sčítání lidí, důležitější bude ale samotný soukromý sektor – včerejší ADP report byl mírně pod očekáváním (55 tis. vs. 70), takže uvidíme – v soukromém sektoru se čeká 5. růst po sobě, tentokrát 190 tis.   Příjemné překvapení – silnější dolar.

      Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688