TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  04.06.2010 04:00:00

E15: VV a ODS chtějí zarazit projekt letiště Vodochody

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Dvě ze tří stran chystané vládní koalice zcela jednoznačně odmítají projekt rozšíření letiště ve Vodochodech, který prosazuje jeho majitel investiční skupina Penta. Informuje o tom páteční vydání deníku E15.

Věci veřejné chtějí využít svého politického vlivu, aby vybudování většího mezinárodního letiště zabránily. Postoj občanských demokratů se příliš neliší místopředseda ODS Petr Bendl uvádí, že je třeba využít všech legislativních možností, aby se rozšíření letiště zabránilo. „Stávající rozsah letiště je dostačující,“ řekl Bendl pro deník E15. Během příštích jednání o nové koalici tedy politici budou muset řešit otázku, jak aktivně budou hájit zájmy okolních obcí, jejichž občané v místních referendech rozšiřování letiště odmítají kvůli obavám z hluku, znečišťování ovzduší či rozšiřování automobilové dopravy.

Letiště se ovšem může stát ožehavým bodem vyjednávání o vládním spojenectví. TOP 09 totiž odmítá politickou aktivitu, jež by byla v rozporu se zásadami právního státu. Představitel VV Petr Skokan, který má na starosti životní prostředí, potvrdil, že o vodochodském letišti politici zatím nejednali, ale jeho strana toto téma otevře během dalších rozhovorů o konkrétnějších programových bodech. A místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová již v předvolební kampani prohlašovala, že na pozici ministra životního prostředí by měl být jmenován politik, který dohlédne na spravedlivé posuzování vlivu letiště na životní prostředí.

Strana Radka Johna také chce prošetřit samotný dřívější prodej letiště společnosti Penta. Ta zatím k celé věci mlčí. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvádí, že osobně si rozšíření letiště ve Vodochodech kvůli kamarádům, kteří žijí v okolí, moc nepřeje. Zároveň upozorňuje, že to není téma pro politické rozhodování. „Razím pozici vlády práva,“ řekl bývalý ministr financí s tím, že jde o záležitost správního řízení. Podle dalších zdrojů by zásahy politiků nad rámec jejich pravomocí mohly vést k hrozbě arbitrážního sporu. Jako omezené vidí možnosti vlády ovlivnit konečné rozhodnutí Petr Bendl, byť připouští, že ministr životního prostředí určitou roli sehrát může. Jde však podle něj především o záležitost Středočeského kraje.

Bendl nicméně upozorňuje, že letištěm se musí zabývat také Řízení letového provozu kvůli částečnému překrývání přistávacích a vzletových koridorů s letištěm v Ruzyni. Mluvčí Penty Martin Danko řekl, že společnost se k celé záležitosti zatím vyjadřovat nebude. Penta předpokládá, že ostrý provoz rozšířeného mezinárodního letiště by měl být zahájen na přelomu let 2012 a 2013. Vodochody by se fakticky staly druhým pražským letištěm, které by využívaly například nízkonákladové aerolinie. Letiště by mělo odbavovat 3,5 milionu cestujících ročně včetně nepravidelných a privátních letů. Petr Bendl na druhé straně argumentuje, že Vodochody mají komerční potenciál jako regionální letiště, i pokud se nebudou rozšiřovat. Menší letiště podle něj zažívají boom díky evropskému schengenskému prostoru bez hraničních kontrol.

Vojtech Kristen, kristen@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688