TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  03.06.2010 16:06:01

Klaus vetoval novelu zákona o ČNB, která upravuje zavedení eura v Česku (3.6.2010)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Prezident Václav Klaus vetoval ve čtvrtek novelu zákona o České národní bance (ČNB), která upravuje budoucí zavedení eura v Česku. Klaus své odmítnutí zdůvodnil tím, že v ČR zdaleka nebyla ukončena debata o zavedení společné evropské měny.

Klaus ve svém zdůvodnění uvedl, že účinnost zákona je vázána na zavedení eura v Česku. "Vzhledem k tomu, že dosud ani zdaleka není vyřešena ryze politická otázka, kterou je samo případné přijetí eura, popřípadě termín jeho přijetí, je legisvakanční lhůta bezprecedentně vázána na zcela nejistou skutečnost, která nemusí nastat, popřípadě může nastat za dnes ještě neznámých okolností, které by mohly změnit pohled na to, jak má tento zákon vypadat," uvedl.

Platnost zákona by podle Klause znamenala existenci dvou norem upravujících fungování ČNB a ve značně dynamickém vývoji evropské legislativy by zcela jistě došlo k novelám obou zákonů. Nový zákon o České národní bance přitom může být kdykoli v budoucnu přijat s rozumným předstihem před případným přijetím eura.

Prezident připomněl, že je sporné, zda lze tuto změnu přijmout prostým zákonem bez změny ústavy.

"Z těchto důvodů považuji za nezbytné, aby se poslanci nad normou ještě jednou zamysleli, a to především v návaznosti na případné rozhodnutí o zavedení eura jako měny České republiky," prohlásil Klaus.

"Je to zcela nepochybně ústavou zaručená pravomoc prezidenta republiky, ale jedná se o povinnou implementaci evropské legislativy do českého právního řádu. Ministerstvo financí nyní bude zvažovat další kroky," řekl Mediafaxu ve čtvrtek Radek Ležatka, tiskový mluvčí ministerstva financí.

Poslanci v novele zákona o ČNB schválili přesun pravomocí z České národní banky na Evropskou centrální banku (ECB) v případě vstupu České republiky do eurozóny. Zákon měl mít odloženou účinnost do doby přijetí eura. Poslanci přehlasovali i požadavek Senátu, aby ČNB podávala pravidelné zprávy i horní komoře.

Po přijetí eura Českou republikou by se snížil počet členů bankovní rady České národní banky ze sedmi na pět. Dále by ČNB přišla o měnovou pravomoc určovat základní úrokové sazby, tedy určovat cenu peněz. Guvernér ČNB by se stal členem rady guvernérů Evropské centrální banky a podílel by se na rozhodování o sazbách eura.

V současné bankovní radě ČNB sedí vedle guvernéra dva viceguvernéři a čtyři vrchní ředitelé. Členy rady jmenuje a odvolává prezident republiky. Po zavedení eura bude radu tvořit guvernér a čtyři viceguvernéři.
S povolením Evropské centrální banky bude ČNB nově moci emitovat euromince a eurobankovky. V její pravomoci nadále zůstane dohled nad finančním trhem, prodej státních obligací a vypořádávání obchodů s cennými papíry.

David Jareš, Jiří Táborský, jares@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688