Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Reality  |  03.06.2010 09:55:27

DTZ: Nyní nastává čas nakupovat nemovitosti - očekávaný výnos převyšuje míru rizika

Objem investovaného kapitálu do nemovitostí celosvětově vzroste
[1]roce 2010 o 5 procent na 11,4 bil. USD, zatímco v Evropě se očekává růst o 4 procenta. Vyplývá to z nové zprávy mezinárodní poradenské společnosti DTZ
Money into Property. DTZ identifikuje na 87 procentech trhů v Evropě cenovou hladinu na úrovni “fair value“ nebo pod ní a až 90 procent celosvětových trhů je klasifikováno jako nákupní příležitost. Londýn, Paříž, Brusel i Moskva nabízejí atraktivní příležitosti k nákupu v administrativním sektoru. DTZ očekává, že se Čína do konce roku 2011 stane druhým největším trhem realit na světě a předběhne Velkou Británii i Japonsko.

 

Z poslední analýzy Money into Property vyplývá jasné doporučení investorům, aby se drželi strategie aktivních nákupů. Evropské trhy totiž nabízejí pro následující dva roky výjimečné investiční příležitosti. V Evropě se 87 procent trhu nachází na úrovni “fair value“ nebo pod ní, což představuje o 20 procent větší podíl než před rokem. Magali Marton, vedoucí výzkumu pro kontinentální Evropu a Střední Východ společnosti DTZ, k tomu poznamenává: „Na základě našich prognóz nyní nastal čas k nákupu v Evropě, zejména v Belgii, Francii a Německu. Nejpřitažlivějším sektorem je maloobchod se širokou škálou trhů, které nabízejí příležitosti, včetně některých zemí Střední a Východní Evropy.“

 

Výzkum společnosti DTZ identifikuje 151 ze 172 trhů, tedy 90 procent trhů na celém světě, které v roce 2010 nabízejí „fair value“. To kontrastuje s loňským rokem, kdy byl na úrovni “fair value“ pouze jeden mezinárodní trh, a to londýnský.

 

„Fair value“ se rozumí odhadovaná hodnota nemovitosti zohledňující bezrizikovou míru z investice navýšenou o prémii za dodatečné riziko spojené s držením nemovitosti v dané zemi. Pokud jsou skutečné ceny nemovitosti pod úrovní „fair value“ dané země, doporučuje se nakupovat, pokud jsou ceny nad úrovní fair value, doporučuje se prodávat.

 

Autoři zmíněné studie rovněž předpovídají celosvětový růst investic do nemovitostí o pět procent v roce 2010. Analytici DTZ dále předpovídají, že do konce roku 2011 se Čína stane druhým největším realitním trhem světa -  předstihne Japonsko a Velkou Británii a překonají ji pouze Spojené státy. Velká Británie a Francie jsou jediné evropské trhy, které se podle prognózy objeví mezi pěti zeměmi s největším objemem investic v roce 2011.  

 

“V České republice meziroční pokles objemu investic do nemovitostí činil v minulém roce 58 %, DTZ ale zaznamenalo zlepšení již v posledním čtvrtletí roku a to trend pokračoval i v prvním čtvrtletí roku 2010,” doplňuje Lenka Hartmanová, analytička pražské kanceláře DTZ. Česká republika je klasifikována jako trh nabízející cenu na úrovni „fair value“ v sektoru kanceláří a skladových nemovitostí, kdy investoři mohou očekávat adekvátní návratnost s ohledem na rizika. Český trh s obchodními centry a nákupními parky je hodnocen jako trh nabízející ceny pod úrovní „fair value“, což znamená velmi atraktivní výnosy v porovnání s jinými evropskými trhy s prvotřídními nákupními centry.  Investoři zde mohou očekávat míru návratnosti přesahující riziko. 

 

  

 

 

 

Markéta Valtrová

Marketing and PR Manager, DTZ

Jiří Hlinka

Smart Communication s.r.o.

 



[1] Objem investovaného kapitálu představuje hodnotu komerčních nemovitostí investičního charakteru ve vlastnictví různých investičních skupin.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688