TNBiz (TN.cz)
Finance  |  03.06.2010 05:00:01

E15: Nevrácené mince ČNB vynesly 157 milionů

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Češi si schovali, vyhodili či ztratili stamiliony desetníků a dvacetníků, které už několik let neplatí, upozorňuje čtvrteční vydání deníku E15.

Centrální banka měnila tyto haléřové mince za platná platidla až do konce října loňského roku. Z oběhu se jich však řada nevrátila. ČNB ve výroční zprávě uvádí, že loni zaúčtovala jednorázový výnos z důvodu nevrácení části těchto mincí ve výši 157 milionů korun. „Hodnota mincí, které se z oběhu nevrátí, se stává účetním příjmem banky,“ vysvětlil mluvčí ČNB Marek Petruš. Hliníkovým desetihaléřům a dvacetihaléřům, které byly v oběhu od roku 1993, skončila platnost na konci října 2003. Ještě dalších šest let je bylo možné měnit, jeden rok v komerčních bankách, poté v ČNB.

Desetníků bylo podle centrální banky v oběhu maximálně 721 milionů kusů, dvacetníků 541 milionů kusů. Lidem, kteří si neplatné desetníky a dvacetníky nechali doma, se možná vyplatí je nevyhazovat a schovat je pro potomky, protože za pár desítek let o ně mohou mít zájem sběratelé. Například desetník z roku 1953 se na numismatických burzách prodává zhruba za deset korun, tedy za stonásobek nominální hodnoty mince, stoletý desetník dokonce za čtyřicet korun. Pokud jde o vzácný druh mince, například kvůli malé ražební sérii či chybné ražbě, může se její cena časem vyšplhat do astronomických výšin.

Například vzácný pětihaléř z roku 1924 se na aukci prodal za rekordních 253 tisíc korun. Pětihaléřové mince v Československu platily do dubna roku 1993. Před necelými dvěma lety skončila i platnost padesátihaléřů. ČNB je bude za platné mince měnit do konce srpna 2014. Centrální banka loni vydala 122 milionů bankovek různých hodnot, za což zaplatila 248 milionů korun, a 150 milionů kusů mincí z obecného kovu a stříbrných a zlatých pamětních mincí v hodnotě 288 milionů korun. Vydala i dvě nové bankovky, pětisetkorunu a pětitisícikorunu s novými ochrannými prvky. Pamětní mince ČNB prodává licencovaným prodejcům. Loni na prodeji zlatých a stříbrných mincí vydělala 96 milionů korun, vydala dvě nové zlaté a pět stříbrných mincí. Loni bylo v oběhu mincí a bankovek za 387 miliard korun.

Vojtech Kristen, kristen@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688