Stratton Prague (Stratton Prague)
Investice  |  01.06.2010 15:04:41

Past na investory II

Na konci měsíce března jsme vývoj jednoho z hlavních amerických indexů hodnotily zcela lakonicky: „Past na investory“, respektive:

„Mírná stagnace indexu během posledního týdne (pohyb v pásmu mezi 1160 – 1180), však znamenala pro VIX (CBOE Market Volatility) divergentní pohyb, nárůst o 10%, prolomení dvacetidenního klouzavého průměru a zároveň bullish crossover MACD. Naopak u indexu S&P 500 dnes dochází k bearish crossover MACD. Širší index se totiž vzdálil přibližně o 10% od svého dvousetdenního klouzavého průměru, 3% od svého padesátidenního průměru a je jen necelá 3% pod dvousettýdenním průměrem. A podobně je na tom i Dow Jones Industrial Average. Pravdou ovšem zůstává, že tyto extrémní hodnoty mohou na svých maximech setrvat ještě několik seancí. Nic však netrvá věčně…“

A netrvalo. Index pokračoval v růstu pouhých osmnáct dní, než past sklapla. A sklapla velmi tvrdě. S&P 500 ztratil během měsíce až 17% a vymazal veškeré letošní přírůstky a dostal se v podstatě až na úroveň podzimních měsíců minulého roku.

Současným znepokojujícím faktorem, čistě z technického pohledu, je prostoupení dvousetdenního klouzavého průměru a neúspěšný pokus o zpětné prolomení. Hodnota indexu tak i nadále zůstává pod 200 SMA, 50 SMA i 20 SMA. Zmíněné průměry (s kratší periodou) navíc delegují negativní vývoj pohybem směrem k průměrům s delší periodou, což nevede k ničemu jinému než k pokračujícímu sell signálu. Z pohledu jednotlivých dní můžeme tedy prohlásit, že S&P 500 je pod taktovkou medvědího sentimentu.

V týdenní perspektivě se nám však nabízí trochu odlišný pohled. Index se třikrát odrazil od spodní hranice Bollingerova pásma a mohl by se tak přiblížit zpět k jeho středu. Nicméně vývoj MACD není příliš nakloněn dalšímu pozitivnímu vývoji, můžeme proto očekávat, že týdenní 20 SMA bude působit rezistentně, což by mohlo vést k následnému oslabení indexu přibližně na hodnoty 980 - 1000 bodů. Tento vývoj kvituje i VIX.

Měsíční výhled lze vnímat spíše ambivalentně. MACD sice vykazuje rostoucí tendence a poslední „low“ je shodné s měsíčním 200 SMA, nicméně vývoj ceny inklinuje ke středu Bollingerova pásma, které je na úrovni 1000 bodů, tzn. téměř shodně jako podpora indexu v týdenním horizontu.

Z dlouhodobého pohledu lze považovat vývoj indexu stále za příznivý, z krátkodobé perspektivy však index považujeme za velmi nestabilní.

Stratton Prague

Tyto zprávy pro vás vytváří Stratton.





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688