TNBiz (TN.cz)
Investice  |  29.05.2010 22:30:01

Tisíce lidí demonstrovaly v Lisabonu proti úsporným opatřením vlády

Mediafax

LISABON (MEDIAFAX) - Několik desítek tisíc lidí demonstrovalo v Lisabonu proti úsporným opatřením portugalské vlády. Uvedla to v sobotu agentura Reuters s tím, že vůdci největší portugalské odborové centrály sice vyzývají ke zvýšení odporu, nicméně zatím nemluví o stávce.

Sobotní shromáždění je první ukázkou veřejného protestu poté, co portugalská vláda 13. května zveřejnila dodatečná úsporná opatření, jako například zvýšení daní a snížení výdajů z rozpočtu.

Konfederace portugalských dělníků (CGTP), která zastupuje na 725 tisíc zaměstnanců, očekávala účast až 200 tisíc demonstrantů. Člen národního výboru CGTP odhadl účast na několik desítek tisíc lidí. Policie odmítla účast na demonstraci odhadnout.

Celkem poklidná demonstrace, která se podle agentury Reuters nedá ani zdaleka srovnávat s násilnými protesty, které provázely demonstrace například v Řecku, byla podle všeho menší, než protesty 140 tisíc učitelů v roce 2008.

Šéf CGTP Manuel Carvalho da Silva nicméně uvedl, že odborová centrála plánuje protesty proti fiskálním škrtům nadále eskalovat. Otázku vyhlášení generální stávky ponechal prozatím otevřenou.

"Hodláme zintenzivnit a diverzifikovat náš boj," řekl v projevu k protestujícím. "Jsme odhodláni podstoupit všechny formy odporu, které nám ústava dovoluje, a rozhodneme se o jejich načasování a formě podle toho, jaké kroky přijme vláda," dodal Carvalho da Silva.

Podle něj jsou vládní opatření "falešná řešení, ne nezbytná a hluboce chybná politická rozhodnutí".

Úsporný plán portugalské vlády chce v první řadě uklidnit obavy investorů o úvěrovou důvěryhodnost země a zabránit přelití dluhové krize z Řecka. Portugalsko chce v tomto roce snížit rozpočtový deficit na 7,3 procenta hrubého domácího produktu (HDP). V loňském roce dosáhl rozpočtový deficit Portugalska 9,4 procenta HDP. Do roku 2013 by měl schodek rozpočtu v Portugalsku klesnout až na 2,8 procenta HDP, tedy pod limit nařízení Evropskou unií.

"Novými opatřeními jsem velice zklamaný, protože útočí na ekonomická práva těch, kteří už beztak mají jen velmi málo," řekl agentuře Reuters učitel Joel Canuto. Někteří demonstrující nesli nad hlavou transparenty s nápisy jako "Následujme Řecko: Generální stávka!", nebo "Úsporná opatření smrdí!".

Podle analytiků je jen velmi malá šance, že by se současnou vládu podařilo svrhnout, vzhledem k tomu, že úroveň veřejných protestů je velmi malá a že úsporná opatření vlády podporuje i opoziční středopravá PSD.

"Portugalci jsou mírumilovný národ, ale jsou určité hranice toho, co jsou schopni přijmout. V tuto chvíli jsme na těchto hranicích. Lidé musí hodně bojovat s tím, aby zaplatili nájem, aby přežili," řekl agentuře Reuters Antonio Mendes, člen místního zastupitelstva ve Vendas Novas.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688