TNBiz (TN.cz)
Investice  |  29.05.2010 15:39:26

Německý ministr finanční naznačil možnost zvýšení daní

Mediafax

BERLÍN (MEDIAFAX) - Německý ministr financí Wolfgang Schaüble naznačil, že by jeho země mohla zvýšit daně, aby mohla dosáhnout konsolidace německých veřejných financí. Uvedla to v sobotu agentura Reuters.

Teprve v pátek přitom zdroje z německé vládní koalice uvedly, že vláda hodlá zrušit sníženou sazbu daně z přidané hodnoty.

"Skutečný úkol leží v tom ušetřit na výdajích co nejvíc je možné," prohlásil Schaüble v rozhovoru pro list Bild am Sonntag, které byly zveřejněny den před oficiálním vydáním listu.

"Pokud ale zrušíte některé slevy na dani, tak někteří tvrdí, že jde o zvýšení daní. Konec konců, jde o to dosáhnout smysluplné a vyrovnané politiky. Nesmíme zapomínat na to, že snížení sociální výdajů postihne ty, kteří mají nejméně peněz," řekl ministr.

"Nemluvím v tuto chvíli o žádném individuálním opatření, ale zároveň žádné nevylučuji," řekl.

Středopravicová vláda kancléřky Angely Merkelové nyní podle zdrojů agentury Reuters zvažuje zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH) za plnou sazbu 19 procent u některých položek, které jsou zdaněny sedmiprocentní sazbou.

Deficit německého státního rozpočtu by neměl být tak vysoký, jako u většiny ostatních zemí eurozóny, nicméně i tak zřejmě překročí pětiprocentní hranici hrubého domácího produktu, což je mnohem více, než tříprocentní hranice, kterou si Evropská unie určila jako strop pro schodek státního rozpočtu.

Od příštího roku přitom musí Berlín při přípravě státního rozpočtu brát také v úvahu nový zákon o "dluhové brzdě", podle kterého musí vláda snížit strukturální deficit, přičemž schodek rozpočtu by měl do roku 2016 dosáhnout maximálně 0,35 procenta.

Podle týdeníku Focus zvažují členové konzervativního bloku kancléřky Merkelové také zvýšení daně na letecké pohonné hmoty a ministerstvo dopravy prý zkoumá možnost rozšíření mýtného z velkých nákladních vozů i na ty menší.

Koaliční partneři ve vládě Angely Merkelové, Svobodní demokraté (FDP), zvažují tak zrušení podpory pro výstavbu nového bydlení, což by podle jejich propočtu mohlo státnímu rozpočtu ušetřit přibližně 2,4 miliardy eur v letech 2011 až 2014.

Šéf finančního výboru dolní komory německého parlamentu Volker Wissing (FDP) navíc v listu Der Tagesspiegel prohlásil, že jeho strana je proti zvyšování daní. "FDP nebudou souhlasit se zvýšením daně z příjmu nebo DPH," prohlásil. Zatím nicméně není jasné, zda Wissing svým prohlášením myslel i zvažované zrušení snížené sazby DPH.

Podle listu Bild am Sonntag by měla být zrušena i nižší sazba DPH u hotelových služeb, která byla zavedena teprve na začátku tohoto roku. "Jedná se nyní o všech daňových slevách, včetně těch, které se týkají hotelových služeb," uvedl list s odvoláním na nejmenovaného člena německé koaliční vlády.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688