TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  24.05.2010 15:41:01

Klaus s Dukou podepsali dohodu o užívání katedrály sv. Víta

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Pražský arcibiskup Dominik Duka spolu s prezidentem Václavem Klausem podepsali v pondělí dohodu o správě pražské katedrály sv. Víta. Podpisem dohody končí osmnáct let trvající spory o užívání chrámu.

Oba se dohodli na tom, že o katedrálu bude nadále pečovat správa Pražského hradu. Hrad poskytne církvi dvě budovy, které potřebuje pro péči o chrám sv. Víta. V dohodě je také odkaz na zřízení speciální rady pro zásadní otázky provozu katedrály. Jejími členy budou držitelé sedmi klíčů od komory, kde je uložena svatováclavská koruna.

"Jde o zásadní příspěvek, který řeší dlouhotrvající spor státu a církve. Jsme oba přesvědčeni, že správnou cestou je hledání řešení. Kéž by tato dohoda byla příkladem k řešení všech sporů," uvedl po podpisu smlouvy prezident Václav Klaus. "Tímto podpisem také končí soudní spor o katedrálu a další nemovitosti," dodal.

Arcibiskup Duka poděkoval za vstřícnost a podepsanou dohodu chápe jako doklad harmonického soužití církve a státu. "Chtěl bych poděkovat za vstřícné jednání, kterého se mi dostalo z obou stran," řekl Duka. Vysvětlil, že chrám je národní, duchovní a státní symbol, jehož vlastnictví nelze vtěsnat do právních norem. Katedrála je podle Duky boží chrám, jejíž duchovní správu měli na starosti sv. Vít, Václav a Vojtěch, na zemi pak panovník a pražský arcibiskup. "Katedrála tak patří katedrále, je to ochrana před prodejem a jiným užitím," řekl Duka.

Na to, že svatovítský chrám je součástí dějin národa a významný symbol české státnosti, nikoli jen katolické církve, poukazovali již dlouho politici i veřejnost. Dukův předchůdce, kardinál Miroslav Vlk, byl zastáncem nekompromisního nároku církve na celou katedrálu. Neváhal proto obvinit ani prezidentskou kancelář, že katedrálu a domy kolem ní pouze využívá k hromadění zisků. "Je to velká nemravnost," kritizoval Vlk.

Svatovítská katedrála byla komunistickým režimem znárodněna v roce 1954. Soudní řízení o svatostánek bylo zahájeno v roce 1992. Dva verdikty soudu přiřkly chrám církvi. V roce 2007 ovšem Nejvyšší soud rozhodl, že znárodnění chrámu v 50. letech bylo v souladu se zákonem a je nezpochybnitelné. Vlk soudce kritizoval z napojení na minulý režim a zároveň podal stížnost k Ústavnímu soudu.

Karolina Brožová, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688