TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.05.2010 08:02:48

Senát schválil novelu zákona o loteriích (21.5.2010)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Senátoři ve čtvrtek odpoledne schválili novelu zákona o loteriích, která řeší otázku větší regulace hazardu. Většina senátorů však měla s normou problémy, podle Jaroslava Kubery (ODS) jde o právní paskvil a dárek voličům.

"Toto není zákon, který má regulovat hazard, to je jeden z předvolebních dárků voličům. Nikomu přeci nevadí miliardy prosázené na tiketech. Sází se i na tenis nebo hokej, i to je hazard? Ten zákon je právní paskvil," uvedl při diskuzi senátor Jaroslav Kubera.

"Ve slušných demokraciích se žádné změny těsně před volbami nedělají. Jestliže se to u nás děje, tak já u toho nehodlám asistovat. My bychom tu měli zastávat postup, abychom vše udělali radši pořádně než rychle," přidal se k němu jeho stranický kolega Jiří Oberfalzer.

Senátoři ODS však nebyli samotní, kterým norma vadila. Další členové horní parlamentní komory však připouštěli, že ji i přes výhrady podpoří. "Nejsem nadšená tou kvalitou zákona, ale protože znám tu současnou situaci velice dobře, tak pro něj budu hlasovat," vysvětlila například Soňa Paukrtová (TOP 09 a Starostové).

"Tato novela je jistě nedokonalá a je k ní celá řada rozumných pozměňovacích návrhů. Ale pokud kterýkoliv z nich schválíme, tak tento zákon v podstatě zabijeme. Prosím proto ty, kteří podali pozměňovací návrhy, aby je stáhli. A to i přesto, že s většinou z nich souhlasím," uvedl Jiří Dienstbier (BEZPP) a dodal: "Poté můžeme zasednout a vytvořit senátní návrh, kde všechny chyby pozměníme. Tento zákon, i když nedokonalý, nás však posouvá vpřed."

Sociálně demokratický návrh novely zákona o loteriích prošel Poslaneckou sněmovnou po dlouhé rozpravě, v níž byly kvůli rozepřím nakonec odmítnuty všechny pozměňovací návrhy.

"Dopadlo to jinak, než si leckdo představoval. A dopadlo to i jinak, než jak si představovalo ministerstvo financí," uvedl krátce po schválení zákona ministr financí Eduard Janota. "Role obcí se zvýšila, ale povolení stále bude vydávat ministerstvo financí. Náš návrh byl, aby povolení obce udělovaly samy. Považoval jsem za férové, rozumné a podle principu subsidiarity, aby obce tuto pravomoc měly," dodal ministr.

Obce budou nyní vydávat vyhlášku, pomocí níž budou moci hazard regulovat. Vylepšení pro ministerstvo financí spočívá v tom, že dá nově povolení, pouze pokud to bude v souladu s regulační vyhláškou té či oné obce. Povolení však bude dále vydávat ministerstvo.

Novela loterijního zákona podle experta na hazardní hry ČSSD Pavla Němce chce razantním způsobem omezit všechny formy hazardu. "Obce dostanou možnost regulovat hazard na svém území a budou účastníky veškerých řízení, kdy ministerstvo financí povoluje nějakou formu hazardu," vyjmenoval některé body předlohy již dříve Němec.

"Měly by se zprůhlednit peněžní toky od provozovatelů loterií, zajistit použití těchto prostředků skutečně na veřejně prospěšné účely, zakázat poskytování části výtěžku neziskovým organizacím, jejichž zřizovatelem je provozovatel, popřípadě akcionář provozovatele a umožnit kontrolu ze strany široké veřejnosti," dodal Němec.

Již ve sněmovně se proti návrhu ozývaly hlasy především z pravé části politického spektra, poslanci za ODS však počítali s tím, že všechny chyby odstraní Senát. "Museli jsme souhlasit s původním návrhem ČSSD, který má celou řadu technických nedostatků, proto, aby zákon mohl jít do Senátu, ve kterém bude prostor nedostatky odstranit," uvedl při schvalování normy v dolní parlamentní komoře místopředseda ODS Petr Gandalovič s tím, že hlavními nedostatky je nejasné vymezení pravomocí obcí, lepší regulace kasin či regulace pokeru.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688