Jak se kupuje zlato ?

Autor: Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
20.05.2010 15:07:35

ColosseumVe spolupráci se společností Colosseum, a.s., která je je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a zakládajícím členem České asociace obchodníků s cennými papíry a v současné době patří mezi nejvýznamnější české nebankovní instituce se specializací na burzovní a OTC deriváty (komodity, Forex a CFDs), jsme připravili miniseriál věnovaný zlatu.

Ve druhé části se analytivi věnují praktickým otázkám spojeným s investicemi do zlata.

Část II - Jak nakoupit zlato

- odpovídá Boris Tomčiak, analytik Colosseum, a.s.

7) Jak je možné investovat do zlata – je to podobné jako na akciovém trhu?

Do zlata se dá investovat několika způsoby:

a)       nákup futures a opcí na derivátových burzách. Vypořádání je garantováno clearingovým domem. Nákup futures nebo opcí je snadný podobně jako nákup akcií, stačí mít účet u obchodníka s cennými papíry, který obchoduje i s futures.

b)      nákup ETF, ETC, ETN fondů nebo zlatých certifikátů – těchto produktů je bezpočet, přičemž investor by měl vybírat takové, které jsou zajištěny fyzickým zlatem – to je kupříkladu největší zlatý ETF na světě SPDR Gold Trust. Tyto produkty jsou kótovány na akciových burzách a dá se s nimi obchodovat jako s akciemi.

c)       nákup fyzického zlata – i v České republice existují firmy, které dodávají zlaté pruty, případně mince. Nevýhodou pro investora je, že oproti předchozím dvěma případům platí určitou cenovou prémii. Taktéž jsi pravděpodobně bude muset pořídit trezor. Musí také počítat s větší obtížností a cenovou srážkou, když bude chtít zlato opět prodat. Proto je tato forma investování vhodná pouze tehdy, pokud je předpokládaná doba držení alespoň několik let.

8) Jakým způsobem probíhá vypořádání? Obchoduje se jen v „zaknihované“ podobě nebo je vše podloženo skutečným kovem s možností jeho odběru?

V případě futures a opcí existuje možnost vypořádání za pomoci dodání a clearingový dům za tímto účelem drží určitou zásobu fyzického zlata v trezoru. Tato možnost však není kvůli dodatečným nákladům využívána. Investorům jde zejména o cenovou změnu, ne fyzickou držbu zlata.

Jak jsem už psal v bodě jedna, investoři by jsi měli dávat pozor na „fondové“ investice. Některé z nich nejsou zajištěny zlatem, ale jenom závazkem emitenta dodat zlato v případě potřeby. Emitentem je typicky nějaká velká banka. Vážné problémy můžou nastat v případě krachu banky. Zlatem nezajištěné jsou typicky ETN (Exchange Traded Notes).

9) Má stejnou investorskou hodnotu zlato „zaknihované“ a zlato fyzické, v čem se případně liší?

Fyzická držba zlata je v normálním období stejná jako držba zlata „na papíře“. Rozdíly vznikají až v dobách krize, kdy protistrana nemusí dostát svým závazkům. K čemu by vám bylo papírové zlato v podobě závazku Lehman Brothers? Držba fyzického zlata je tedy jistější.

10) Jaké jsou minimální limity – existuje také něco jako „loty“?

Fyzického zlata i fondových investic může investor nakoupit kolik chce. Objem zlata nakoupeného pomocí futures a opcí je limitovaný burzovními pravidly – kupříkladu na burze Comex (nyní již CME Group) je 1 lot 100 uncí zlata, tedy zhruba 3 kilogramy. Existuje i tzv. minikontrakt, který obsahuje 33,2 unce zlata, tedy zhruba 1 kilogram. Tento minikontrakt má při aktuální ceně hodnotu zhruba 40 tisíc dolarů. Výhoda futures spočívá v tom, že nemusíte mít celou hodnotu kontraktu, ale složíte pouze zálohu, tzv. margin. V případě zmíněného minizlata je margin na 1 kontrakt zhruba 2000 dolarů. To činí tento produkt dostupný širokému okruhu investorů. Burza má i limity pro maximální počet kontraktů, které může jeden investor držet. U zlata je to 6000 kontraktů, což při současné ceně 1233 USD/oz a velikosti jednoho kontraktu 100 trojských uncí představuje nominální hodnotu 740 miliónů dolarů. Tato suma je dostatečně vysoká nato, aby investory neomezovala.

11) Je něco jako ideální poměr zastoupení zlata v investorském portfoliu?

Pro konzervativní investory, kteří drží peníze na termínových účtech, popř. v peněžních nebo konzervativních dluhopisových fondech, je na první pohled zlato velmi riskantní investicí. Na rozdíl od zmíněných nástrojů jeho cena více kolísá. Nicméně je nutné si uvědomit, že v případě zvýšené inflace výše zmíněný investor silně utrpí ztrátou reálné hodnoty svých peněz, protože peníze ani dluhopisy proti inflaci neochrání. Proto je začlenění zlata alespoň v podílu 5 až 10 procent portfolia vhodné. Pro méně konzervativní investory, kteří mají v portfoliu i akcie nebo podílové fondy obsahující akcie, je investice do zlata vhodná i ve větší míře, alespoň 10 až 25 procent. Zlato za posledních 10 let poskytuje solidní výnos každý rok a krize roku 2008 ukázala, že na rozdíl od akcií dokáže v době paniky udržet svoji hodnotu. Investoři, kteří chtějí své portfolio více orientovat na drahé kovy, mohou umístit třetinu až polovinu svého portfolia do tohoto sektoru, přičemž kromě zlata je možné rozložit riziko i do dalších kovů, například stříbra, platiny nebo paládia.

První část věnovanou otázkám "proč kupovat zlato" naleznete ZDE

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
08.05.2024 08:38 1 unce 2 315,56 USD
08.05.2024 08:30 1 unce 2 315,83 USD
08.05.2024 08:24 1 unce 2 316,91 USD
08.05.2024 08:18 1 unce 2 317,60 USD
08.05.2024 08:10 1 unce 2 317,34 USD
08.05.2024 08:04 1 unce 2 318,19 USD
08.05.2024 07:56 1 unce 2 318,31 USD
08.05.2024 07:50 1 unce 2 318,80 USD
08.05.2024 07:42 1 unce 2 319,32 USD
08.05.2024 07:36 1 unce 2 320,75 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.