TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  20.05.2010 01:30:01

Češi nemají zájem o ekologická auta

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Zájem tuzemských motoristů o ekologicky šetrné vozy je stále mizivý. Informoval o tom deník E15.

V době, kdy si Evropané nové auto stále častěji vybírají podle vypouštěných emisí, přesouvá se v Česku poptávka k silnějším automobilům. Prodej ekologicky „čistých“ aut sice postupně narůstá, ve srovnání s vyspělými státy je však poptávka stále několikanásobně nižší.

Podle statistiky Svazu dovozců automobilů se v Česku loni prodalo 346 ekologicky šetrných vozů. V sousedním Rakousku to bylo šestnáct set. „Na vině je nedostatečná podpora státu. Ve vyspělých zemích mají vozidla s ekologicky šetrným pohonem daňové úlevy a jiné výhody, v Česku mohou majitelé uplatnit pouze slevu na silniční dani,“ říká mluvčí Toyoty Motor Czech Tomáš Vaněk. Právě Toyota má v nabídce nejprodávanější ekologický vůz v zemi, hybridní Prius. Loni jich na tuzemském trhu prodala 101 kusů.

Z ekologicky čistých paliv si Češi nejčastěji vybírají stlačený zemní plyn CNG. Ten využívá k pohonu hned několik automobilek, v tuzemsku jsou nejúspěšnější Opel a VW.

Nejprodávanější zelené auto je Prius
Toyota Prius, Opel Combo a Volkswagen Passat EuroFuel v úpravě na stlačený zemní plyn CNG. Takový je žebříček nejprodávanějších ekologicky šetrných automobilů v České republice.

Na tuzemském trhu se prosazují jen velmi pomalu. Celková čísla jejich prodejů se stále počítají v desítkách. A podíl na trhu v setinách procent. „Je to nedostatečnou podporou státu. V jiných zemích se ekologicky čisté vozy prosazují výrazněji,“ vysvětluje tajemník Svazu dovozců automobilů Pavel Tunkl. Svaz proto připravuje nový systém podpory ekologických aut, který by měl vedle úlev na silniční dani obsahovat i další slevy, například na dani z příjmů. S tím, že podpora jednotlivých zemí je pro prodej zelených aut v Evropě rozhodující, souhlasí i zástupci automobilek. „V Nizozemsku, kde se podpora pohybuje v řádu tisíců eur, tvoří hybridní vozy 75 procent našich prodejů. V České republice to není ani desetina,“ říká mluvčí společnosti Honda Česká republika Aleš Indra. Honda v tuzemsku prodává hybridní modely Civic a Insight. „O hybridní vozy mají nejčastěji zájem společnosti, které chtějí komunikovat vztah k ekologii. Mezi naše klienty patří například IKEA nebo Vodafone,“ uvedl mluvčí společnosti Toyota Tomáš Vaněk.

Hybridní automobily jsou díky nízké spotřebě považovány za nejekologičtější sériově vyráběné vozy. Tuzemští motoristé však dávají přednost jinému palivu stlačenému zemnímu plynu neboli CNG. „Plyn je levnější než benzin, protože je osvobozen od spotřební daně,“ vysvětluje Tunkl. „Prodej vozů na CNG mě ale zklamal. Čekal jsem, že si jej kvůli nízkým nákladům na provoz koupí každý řemeslník,“ dodává.

Loni se v Česku prodalo 178 vozů na stlačený zemní plyn, z toho 75 bylo lehkých užitkových aut. Nejprodávanějším modelem byl Opel Combo s 52 kusy. Na druhém místě je s 27 prodanými kusy nejzelenější vůz loňského roku Volkswagen Passat EuroFuel.

Simone Radacicova, radacicova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688