TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  14.05.2010 12:11:07

Česká spořitelna žádá vyšší kontrolu insolvenčního správce Oděvního podniku

Mediafax

PROSTĚJOV (MEDIAFAX) - Zástupci České spořitelny po Krajském soudu v Brně požadují, aby zvýšil dohled nad insolvenčním správcem Oděvního podniku Jaroslavem Svobodou. Agentura Mediafax to v pátek zjistila z žádosti spořitelny zveřejněné na internetové verzi insolvenčního rejstříku.

Spořitelně se nelíbí, že insolvenční správce ihned po vyhlášení konkurzu firmy propustil její krizové vedení. Obává se, zda je správce dostatečně kompetentní k tomu, aby mohl řídit takto rozsáhlý, a navíc zadlužený podnik. Po soudu spořitelna požaduje, aby „prověřil důvody a okolnosti, za jakých insolvenční správce s okamžitou účinností odvolal z funkce ředitele dlužníkova podniku pana Jiřího Tuvoru.“ Dalším požadavkem je prověření, „kdo v současné době řídí provoz dlužníkova podniku a jak je toto řízení personálně zajištěno,“ jak stojí v materiálu. Soud by navíc měl podle spořitelny využít svých pravomocí a zvýšit dohled nad činností správce.

Správce spolu se zvláštním insolvenčním správcem Jiřím Kocvrlichem už soudu navrhli, jakým způsobem zpeněžit části Oděvního podniku. Pobočky firmy by se podle nich mohly vydražit formou veřejných dražeb, část závodu v Prostějově by pak mohla být prodána ve výběrovém řízení. Spořitelna s návrhem správců nesouhlasí.

Oděvní podnik byl v insolvenčním řízení od 18. ledna, kdy návrh na úpadek podala firma sama. Krajský soud v Brně o jejím úpadku rozhodl přesně po týdnu, insolvenčním správcem jmenoval brněnského advokáta Jaroslava Svobodu. Soudu se přihlásilo celkem 230 věřitelů. Věřitelé původně upřednostnili reorganizaci firmy, kterou potvrdil i soud, reorganizační plán však nikdo nepředložil. Proto soud poslal firmu 3. května do konkurzu.

Závazky Oděvního podniku přesáhly 1,6 miliardy korun, z toho 1,3 miliardy původně připadalo na trojici bank (Česká spořitelna, Raiffeisenbank a Citibank). Pohledávku Raiffeisenbanky však v květnu koupila pražská společnost Pyrghos Lefkos, po spořitelně se stala druhým největším věřitelem. Firma sama eviduje pohledávky ve výši 305 milionů korun.

Prostějovský Oděvní podnik ještě před dvěma lety zaměstnával kolem 3 800 lidí. Letos v dubnu jich bylo ještě 1582, z toho ve výrobě 935, v prodeji 350 a 230 je technicko-hospodářských pracovníků. V roce 2009 hospodařil podle neauditovaných výsledků se ztrátou 363 milionů korun proti ztrátě 1,085 miliardy korun o rok dříve. Loni utržil 1,13 miliardy korun, což bylo meziročně o 42 procent méně než v předchozím roce.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688