TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  12.05.2010 10:36:06

ODS požaduje přísnější tresty pro veřejné činitele za korupci

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Volební lídr občanských demokratů Petr Nečas představil ve středu soubor protikorupčních opatření, které navrhuje ODS. Strana požaduje přísnější tresty pro ústavní a veřejné činitele v případě korupce, tresty by se podle návrhu měly zvýšit o dva až tři roky

"Korupce je rakovina, může rozleptat útroby demokratického státu. Vytváří elitářství a způsobuje škody jak občanům, tak státu a podnikatelům," řekl Nečas. Proto občanští demokraté navrhují několik opatření, která by korupci měla předcházet. "Chceme jít cestou čistých zákonů. Všechny zákony by měly být transparentní a stejně tak zadávání veřejných zakázek ale i grantů a dotací. Evropské fondy totiž znamenají obrovské finanční transfery. Po všech procesech by měla zůstat elektronická stopa," řekl.

ODS také chce zavést povinné hodnocení dopadů korupčního rizika, které ponese název CIA (Coruption Impact Assessment). Slibuje, že tento proces okamžitě provede u třiceti nejrizikovějších právních předpisů s tím, že 15 návrhů dodá veřejnost a 15 odborníci.

Strana požaduje méně regulací, byrokracie a úřadů. "Každý rok zrušíme třicet největších byrokratických regulací," řekl Nečas. Již dříve občanští demokraté oznámili, že by rádi zrušili tři ministerstva. Nečas potvrdil, že ODS navrhne nový zákon o úřednících ve veřejné správě včetně systému vzdělávání a odměňování.

Boj s korupcí považují jako svou prioritu všechny politické strany, které mají šancí dostat se po volbách do sněmovny. Ministr vnitra ve Fischerově kabinetu Martin Pecina se pokusil prosadit protikorupční balíček, ten by podle něj zefektivnil boj s úplatkářstvím. Občanští demokraté jsou ovšem jedinou politickou stranou, která stojí v opozici protikorupčního balíčku. Místopředseda strany a bývalý ministr vnitra Ivan Langer ho označil za propolicejní a nekoncepční. "Jde pouze o kupčení se spravedlností. Je to úprava, která sama otevírá prostor pro korupci," okomentoval již dříve balíček.

Petra Kotvová, kotvova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688