TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  04.05.2010 16:06:01

Konec kanadských víz pro Čechy by mohl být v dohledu po středečním summitu EU-Kanada

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Summit EU Kanada, který se pod patronací španělského předsednictví pořádá ve středu, by mohl zodpovědět otázku, kdy budou zrušena kanadská víza pro Čechy. O zařazení této agendy na program summitu, kterého se v Bruselu zúčastní unijní a kanadské špičky, se aktivně zasazovali i čeští europoslanci.

"Summit EU-Kanada je jedinečnou příležitostí k průlomu v otázce zrušení kanadských víz pro občany ČR," řekl lidovecký europoslanec Jan Březina, který mezi českými europoslanci inicioval sepsání dopisu kanadskému premiérovi Stephenu Harperovi.

K dopisu se nakonec připojili evropští zákonodárci z ČSSD, ODS i KSČM. "Myslím, že je to v tomto volebním období poprvé, kdy čeští europoslanci spojili své síly bez ohledu na svou stranickou příslušnost," uvedl Březinu.

Výzvu svým podpisem podpořil i předseda frakce Evropské lidové strany v EP Joseph Daul. Předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek zase Březinovi přislíbil, že otázku kanadských víz vznese i při svém jednání s kanadským premiérem v průběhu tohoto týdne.

"Jádrem dopisu je výzva, aby ze summitu vzešel jasný politický signál o zrušení kanadských víz v přesně stanoveném časovém horizontu," uvádí Březina, podle něhož neměla dosavadní jednání dostatečné výsledky.

"Kanada se snaží kličkovat a zatím se jí to daří, protože jsme málo důrazní. Dokud nebude stanoven časový harmonogram zrušení kanadských víz, budeme se nacházet v rovině vágních příslibů, které nic neřeší," dodal europoslanec.

Náměstkyně ministra vnitra pro evropské záležitosti a jednička středočeské kandidátky KDU-ČSL Lenka Ptáčková-Melicharová předesílá, že Kanada na summitu nepřistoupí k okamžitému zrušení víz, mohla by ovšem garantovat, že při splnění podmínek z české strany je ochotna zrušit víza v průběhu několika měsíců.

"Díky projednání kanadských víz na summitu by mohla Kanada konečně pocítit, že vízová povinnost není jen problémem Česka, ale je to záležitost celé Evropské unie," řekla.

Posun v celé záležitosti na úrovni EU nastal přitom již na konci dubna. Po deseti měsících, kdy vízová povinnost pro Čechy platí, se totiž evropské státy a Evropská komise jasně postavila na stranu Prahy. "Zatímco na poslední Radě jsme se cítili dosti osamělí, dnes se za nás jednoznačně postavily staré členské státy, jako jsou Itálie, Francie nebo Rakousko, a jasně deklarovaly, že se nejedná jen o problém Česka, ale celé EU," komentovala pokrok tehdy Ptáčková.

Kanada zavedla víza pro české občany loni v létě. Reagovala tak na extrémně vysoký počet českých žadatelů o azyl. Česká republika se s žádostí o pomoc obrátila na Evropskou komisi. Její šéf José Manuel Barroso sice přislíbil podporu a pohrozil Kanadě, že budou odvetně zavedena víza pro držitele diplomatických pasů, nicméně k tomuto kroku komise dosud nepřistoupila.

Kanadské velvyslanectví informovalo, že vloni kanadské úřady posoudily 900 českých žádostí o azyl. Z toho vyhověly pouze 90 žádostem.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688