TNBiz (TN.cz)
Finance  |  02.05.2010 22:30:01

Pomoc Řecku by měla dosáhnout 110 miliard eur

Mediafax

BRUSEL (MEDIAFAX) - Evropská unie (EU) a Mezinárodní měnový fond by měly zadluženému Řecku pomoci částkou 110 miliard eur, tedy zhruba 2,8 bilionu korun. Podle agentury Reuters se na tom v neděli v Bruselu dohodli ministři financí a hospodářství eurozóny.

„Rozhodli jsme se aktivovat plán pomoci pro Řecko,“ řekl po jednání předseda euroskupiny (rady ministrů financí eurozóny) Jean-Paul Juncker. Úplná ratifikace však ještě závisí na rozhodnutí vlád a parlamentů členských států ´E16´.

Na finanční pomoci se Řecko s EU a MMF dohodlo už v neděli dopoledne. „Řecko má uzavřené dohody s EU a MMF, které otevírají dveře k miltimiardové finanční pomoci. Ovšem od řeckého lidu to bude vyžadovat značné oběti,“ prohlásil řecký premiér George Papandreu. „Jedná se o bezprecedentní podporu, která ovšem bude vyžadovat stejně bezprecedentní podporu a úsilí řeckého lidu,“ dodal premiér.

Řecko by mělo během tří let snížit schodek státního rozpočtu snížit o 30 miliard eur. „V roce 2014 by měl podíl deficitu na HDP klesnout pod tři procenta. Výše dluhu by ve stejném roce měla dosáhnout 140 procent HDP, poté se počítá s poklesem,“ nastínil řecký ministr financí George Papaconstantinou. Součástí úsporných opatření je zvýšení DPH z 21 na 23 procent, růst spotřebních daní na pohonné hmoty a alkohol a snížení platů ve veřejném sektoru. Zvýší se také věková hranice odchodu do důchodu-

Řecko spolu s EU a MMF doufají, že dohoda může zastavit krizi, která v posledních týdnech zasáhla světové finanční trhy. Investoři se obávají, že by se problémy mohly přesunout také do Portugalska a Španělska, případně Itálie. Se sníženým ratingem pro Řecko, Portugalsko a Španělsko přišla v minulém týdnu agentura Standard & Poor´s.

Řecko oficiálně požádalo o pomoc Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) v pátek 23. dubna. Do vážných finančních potíží kvůli bývalé vládě, která dlouhou dobu falšovala statistiky hospodaření země. Až na konci loňského roku nová socialistická vláda premiéra George Papandrea zveřejnila údaje, podle nichž rozpočtový deficit Řecka dosáhl 12,7 procenta hrubého domácího produktu (HDP). To mělo za následek zhoršení úvěrového hodnocení země od všech tří nejvýznamnějších ratingových agentur světa. Eurostat později tento údaj revidoval na 13,6 procenta.

Část dluhu musí Řecko splatit už do 19. května, na dohodu o pomoci tak nebylo příliš mnoho času.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688