TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  02.05.2010 14:09:05

Věřitelé zkrachovalé Union banky dostanou zpět další peníze

Mediafax

OSTRAVA (MEDIAFAX) - Konkurs ostravské Union banky postoupil do další fáze a věřitelé brzy získají další prostředky, které jim v bankovním ústavu v roce 2003 po prohlášení konkursu uvízly. Agenturu Mediafax o tom informoval mluvčí správce konkurzní podstaty Oldřich Babický.

"Union banka má připravenou druhou výplatu věřitelů v rámci částečného rozvrhu. Správce konkursní podstaty Lukáš Raida v jeho rámci uvolní z účtů 1,554 miliardy korun, což představuje 10 procent z přihlášených a uznaných pohledávek věřitelů," uvedl Babický.

„Částečný rozvrh je nástroj, díky kterému se věřitelé mohou dostat k části svých pohledávek ještě před ukončením celého konkursního řízení, což je jinak možné až po ukončení všech soudních sporů,“ uvedl konkursní správce Raida s tím, že je rád, že věřitelé dostanou další část ze svých vkladů.

Prvním prostředky z částečného rozvrhu dostali věřitelé na přelomu roku 2004 a 2005, kdy se vyplácelo 20 procent z uznaných pohledávek, celkově to bylo 3,1 miliardy korun.

Lukáš Raida navrhl druhý částečný rozvrh již loni v září, poté se čekalo na souhlasné stanovisko věřitelského výboru a usnesení konkursního soudu, který rovněž souhlasil. Kvůli odvolání jednoho z věřitelů proti usnesení soudu se výplata zdržela, protože o odvolání musel rozhodovat Vrchní soud v Olomouci, který ho nakonec zamítl. „Rychlé rozhodnutí Vrchního soudu znamená, že věřitelé dostanou vyplaceny části svého oprávněného nároku. Konkrétně se to týká 74 703 věřitelů, z nichž je necelých 2900 právnických osob, většinu tvoří občané a živnostníci,“ dodal správce konkursní podstaty.

Konkurs na majetek Union banky byl prohlášen v květnu 2003, v té době měla banka na 130 tisíc klientů, 91 pracovišť a přes 900 zaměstnanců v celé České republice. V přezkumných jednáních se řešilo na 75 tisíc pohledávek v celkovém objemu přes 19 miliard korun. Uznány byly pohledávky ve výši 15,134 miliardy korun. Konkurs podle Babického postupoval rychle, již na konci roku 2004 bylo na účtech Union banky po úspěšném vymáhání pohledávek a zpeněžování majetku téměř šest miliard korun, ze kterých správce vyplatil v první fázi 3,1 miliardy korun. V té době Union banka zaměstnávala přes 50 lidí. V loňském roce skončil prodej veškerého zbývajícího movitého majetku i zbývajících pohledávek. Na konci roku 2009 bylo na účtech Union banky 3,621 miliardy korun.

Celkový výnos z konkursu Union banky, který byl prohlášen koncem května 2003, Lukáš Raida odhaduje na téměř 40 procent z uznaných pohledávek. Znamená to, že k dvaceti procentům z prvního částečného rozvrhu a deseti procentům z připraveného druhého, počítá ještě s výplatou dalších deseti procent oprávněných pohledávek.

„Vyplacení takové částky představuje v tuzemských poměrech nadstandardní výnos z konkursního řízení,“ řekl Raida.

Úplné ukončení konkursního řízení je možné až po uzavření všech soudních sporů. Jen incidenčních žalob, kdy soud rozhoduje o oprávněnosti pohledávky věřitele, kterou konkursní správce úplně nebo částečně popře, bylo v létě 2005, kdy je soud začal projednávat, celkově 266. Dnes jich zůstává 21.

Ivana Gracková, grackova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St   9:08  PM ČR: PMI potvrdilo slabost domácího trhu i pro 1Q24 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688