TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  30.04.2010 08:01:21

Vlček v pátek po čtrnácti letech opustí sněmovnu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Čtrnáct let byl Miloslav Vlček (ČSSD) poslancem, od srpna 2006 navíc zastával třetí nejvyšší ústavní post v zemi, byl předsedou Poslanecké sněmovny. K 30. dubnu však rezignuje na své funkce, odchází ze sněmovny a nebude kandidovat v nadcházejících volbách, vaz mu zlomila dotační aféra.

Vlčkovu rezignaci oznámil minulý týden předseda sociální demokracie Jiří Paroubek na tiskové konferenci během mítinku strany v Ostravě. Vlček se vzdal poslaneckého mandátu a nebude kandidovat ani do nadcházejících sněmovních voleb. V čele sněmovny by ho měla nahradit první místopředsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS). Vlčka mohl vystřídat i Lubomír Zaorálek (ČSSD), aby nejvyšší post zůstal zástupci stejné strany, ten to však odmítl s tím, že se o křeslo nebude handrkovat.

Vlček se k tomuto kroku odhodlal poté, co přiznal porušení zákona při vracení milionové půjčky. Částku 1,1 milionu vrátil před pěti lety v hotovosti, už tehdy ale platil zákon o omezení hotovostních plateb nad půl milionu korun. Šéf sněmovny však tvrdil, že v době poskytnutí půjčky ještě neexistovala podmínka bezhotovostního styku při transakcích nad půl miliónu korun. Zároveň se přiznal, že lhal o svém exporadci Petru Vrtalovi, když tvrdil, že jej nezná.

Po volbách v roce 2006 se Vlček stal předsedou Poslanecké sněmovny. Jeho volba měla být dočasná, aby se odblokovala sněmovna, kde proti sobě stály dva rovnocenné bloky pravice a levice, každý se stovkou poslanců. V závislosti na tom, jaká vznikne vládní koalice, se post šéfa sněmovny měl definitivně obsadit. V této souvislosti zdroje z Lidového domu i politologové hovoří o tom, že Vlčkův konec může být i msta předsedy ČSSD Paroubka za to, že se odmítl vzdát křesla předsedy dolní komory. Usednout do něj totiž měl právě Paroubek. Vlček kritizoval svoji stranu i ODS, že o střídání jednají za jeho zády, předsedou sněmovny nakonec zůstal.

Vlček nebyl v politice nováček, mezi červnem 2002 a březnem 2003 a poté od prosince 2005 byl místopředsedou poslaneckého klubu ČSSD. Byl také členem vyšetřovací komise pro zjištění skutečnosti v souvislosti s arbitrážním řízením ve věci společnosti CME proti České republice, členem dozorčí rady České konsolidační agentury, členem a předsedou dozorčí rady společnosti ABA a členem a místopředsedou rady Státního fondu pro životní prostředí. Je členem čestného předsednictva Nadačního fondu Pro srdce Hané.

V 80. letech byl členem KSČ, v roce 1993 vstoupil do ČSSD. O tři roky později byl za sociální demokracii zvolen do Poslanecké sněmovny. Poslancem zůstal i po volbách v letech 1998, 2002 a 2006.

Postupně pracoval v zemědělském výboru sněmovny, ve výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, v rozpočtovém, organizačním výboru a několika podvýborech. V roce 2006 byl na necelých 5 měsíců předsedou rozpočtového výboru.

Před vstupem do politiky pracoval jako zástupce ekonoma v zemědělském družstvu a pak na Finančním úřadě v Konici.

Vlček se narodil 1. února 1961 v Konici na Prostějovsku. Po vyučení v oboru traktorista mechanizátor, studoval na střední odborné škole se zaměřením agronomie v Prostějově a poté získal titul inženýr na provozně ekonomické fakultě Vysoké školy zemědělské v Brně.

Miloslav Vlček je podruhé ženatý, z prvního manželství má devětadvacetiletého syna Jakuba a o dva roky mladší dceru Karolínu, se současnou manželkou má syna sedmiletého Miloslava a čtyřletou dceru Terezu.

Václav Kozák, David Jareš, Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688