TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  27.04.2010 19:31:00

Goldman Sachs odmítla obvinění z podvodů

Mediafax

WASHINGTON (MEDIAFAX) - Představitelé americké banky Goldman Sachs odmítli obvinění z podvodů, které proti nim vznesli američtí senátoři. V úterý o tom informovala agentura Reuters a americká televize CNN.

Stálý vyšetřovací podvýbor Senátu obvinil banku a její představitele z toho, že napomohli nafouknutí bubliny na trhu s nemovitostmi, a poté vydělali miliardy dolarů. Podle senátního podvýboru banka poškodila své klienty a věřitele a přispěla k celkovému zhoršení ekonomické situace ve Spojených státech amerických. Senátoři se během svého vyšetřování v podstatě dostali ke kořenům současné finanční a ekonomickém krize.

Vysoce postavení představitelé Goldman Sachs museli přestát tvrdé útoky amerických zákonodárců. Hlavním jablkem sváru se stalo podnikatelské chování, jež vedlo k silnému otřesení amerického trhu s domy. Senátoři kritizovali postoj představitelů zmíněné banky a hovořili o její roli ve finanční krizi.

Manažer Fabrice Tourre odmítl vznesená obvinění a prohlásil, že banka netajila informace před svými klienty a investory. "Kategoricky odmítám obvinění Komise pro cenné papíry. A budu se bránit před tímto falešným obviněním před soudem," prohlásil Tourre.

"Bez pochyby toto chování nebylo etické," uvedl senátor John McCain. Podle některých hlasů problematika spojená s obviněním Goldman Sachs povede k vyšší regulaci finančních trhů.

Banku Goldman Sachs obvinila americká Komise pro cenné papíry (SEC) z podvodu na investorech. Toho se banka měla dopustit tím, že svým klientům neposkytla veškeré informace ohledně produktů CDO, které svým klientům prodávala.

Deriváty CDO jsou investiční instrumenty, které je navázany na nemovitostní aktiva. Ve své podstatě banka nakoupí hypotéky, které roztřídí podle jednotlivých kategorií rizikovosti, a následně je dále prodává investorům.

Problém banky však nastal v okamžiku, kdy SEC zjistila, že Goldman Sachs věděla, že hedgeový fond Paulson & Co. sázel v roce 2007 na pokles investičního portfolia banky sestaveného právě z CDO, což měly podle komise ostatní investoři, sázející na růst, vědět.

Simone Radacicova, radacicova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688