TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  20.04.2010 12:56:03

TOP 09 chce schválit navýšení české mise v Afghánistánu ještě před volbami

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - TOP 09 kritizuje rozhodnutí vlády, že do voleb již nebude žádat Poslaneckou sněmovnu o souhlas s posílením české mise v Afghánistánu. Strana vyzvala kabinet Jana Fischera, aby návrh na vyslání dalších 55 vojáků předložila sněmovně bez jakéhokoli odkladu.

"Pokud vláda opravdu považuje bezpečnost občanů ČR za svůj prvořadý úkol, měla by se prostřednictvím poslanců politických stran, které do ní jmenovaly své zástupce, zasadit o to, aby posílení přítomnosti ČR v Afghánistánu schválila poslanecká sněmovna co nejdříve," stojí ve výzvě, kterou TOP 09 kabinetu adresovala. Připomněla zároveň, že Senát návrh ministra obrany Martina Bartáka schválil již v březnu.

TOP 09 se obrátila také na legislativce ČSSD a KSČM, kteří se k navýšení české mise postavili negativně. "Zástupce ostatních parlamentních stran TOP 09 vyzývá, aby k návrhu přistoupili se vší vážností a odpovědností a ve sněmovně jej svými hlasy podpořili ještě před květnovými volbami," apeloval šéf strany Karel Schwarzenberg.

Strana poukazuje na to, zajištění bezpečnosti a stability v Afghánistánu bezprostředně zvýší i bezpečnost České republiky. O to je třeba se zasazovat co nejdříve. Kromě toho by si poslanci měli podle TOP 09 uvědomit, že ČR by měla svou spolehlivost v rámci NATO dokazovat také činy, a nikoli jen rétoricky. "Pokud budeme čekat na skončení volební kampaně, dokončení povolebních vyjednávání a ustavení nového zákonodárného sboru, ztratíme cenný čas a opět zklameme důvěru spojenců. To se může negativně odrazit i na možnosti, aby se Česká republika stala významnou součástí plánovaného systému protiraketové obrany, který bude tentokráte již budován jako alianční," uvedla TOP 09.

Českou republiku požádal v březnu o další vojáky osobně šéf NATO Anders Fogh Rasmussen. Aliance podle něj potřebuje lektory a polní nemocnici, celkem by došlo k navýšení mise o 55 osob. Počet vojáků v Afghánistánu by se podle generálního tajemníka NATO měl zvýšit celkem o 40 tisíc z 36 partnerských zemí NATO.

Posílení českého kontingentu o 55 vojáků odsouhlasila na začátku února vláda, vyhověla tak žádosti amerického prezidenta Baracka Obamy, který volal po aktivnějším zapojení aliančních zemí do obnovy Afghánistánu. Konečné slovo má ale parlament. Zvýšení počtu českých vojáků schválil Senát. Zbývá souhlas dolní komory, kde proti zvýšení české účasti v Afghánistánu vystupují společně ČSSD a KSČM.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688