TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  16.04.2010 00:30:12

Ústavní soud možná změní výpočet důchodů, verdikt se dotkne pětiny obyvatel země i státního rozpočtu

Mediafax

BRNO (MEDIAFAX) - Ústavní soud (ÚS) vyhlásí v pátek nález, který může zásadně změnit výpočet výše důchodů v zemi. Verdikt ÚS, který přednese v 8.30 soudkyně-zpravodajka Dagmar Lastovecká, může zároveň znamenat masivní zvýšení mandatorních výdajů státu, v nejhorším případě i ohrozit státní rozpočet.

Ústavní soudci se od roku 2007 zabývali problémem, který jim předložil Krajský soud v Ostravě. Na něj se totiž obrátil muž, kterému Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) vyměřila v roce 2006 plný invalidní důchod ve výši 13 346 korun. Muž, který se stal invalidním po nehodě, přitom vydělával v letech 1986 až 2005 v průměru 68 635 korun měsíčně.

ČSSZ rozhodl o invalidním důchodu s odůvodněním, že důchod je tvořen základní výměrou, která činí 1 470 měsíčně a procentní výměrou, která činí 11 876 korun.

"Žalobce napadl výši přiznaného důchodu i při vědomí, že jeho výše byla stanovena v souladu se zákonem, a poukázal na to, že celková výše důchodu činí pouze 19 procent z jeho příjmu, což nepovažuje za přiměřené hmotné zabezpečení. Poukazuje totiž na skutečnost, že podle zpráv Ministerstva práce a sociálních věcí ČR činila v roce 2004 průměrná výše důchodu v Česku 44 procent k hrubému průměrnému příjmu," shrnuly podání oficiální úřední stránky Ústavního soudu.

Invalida v podání zároveň zdůraznil, "že takto vypočtená výše jeho důchodu zakládá naprostou nerovnost jeho osoby k ostatním poživatelům důchodu."

Soudci se proto zabývali návrhem žalobce na zrušení ustanovení části zákona o důchodovém pojištění, které upravuje vyměřování důchodů, přičemž zásadním bodem posuzování byla zejména redukční hranice pro stanovení výpočtového základu.

Žalobce konstatuje nesoulad zákona č. 155/1995 Sb., konkrétně ustanovení § 15 s čl. 30 odst. 1 Listiny základních práv a svobod a tvrdí, že redukce příjmu pro výpočet procentní výměry důchodu stanovená v tomto ustanovení jej znevýhodňuje a zakládá jeho nerovné postavení.

Krajský soud v Ostravě považuje napadené rozhodnutí ČSSZ za správné, pokud se jedná o způsob výpočtu a zápočet odpracovaných let. Ustanovení § 15 zákona č. 155/1995 Sb., které bylo při výpočtu důchodu aplikováno, však nemůže podle ostravských soudců obstát, neboť je neústavní. Tímto ustanovením jsou totiž poškozeni pojištěnci s vyššími příjmy, tedy ti lidé, jejichž příjem přesahuje základní stanovenou částku osobního vyměřovacího základu.

Krajský soud v Ostravě proto Ústavnímu soudu navrhl zrušit § 15 zákona o důchodovém pojištění, které obsahuje tzv. redukční hranice pro stanovení tzv. výpočtového základu pro výpočet důchodu.

Podle generálního sekretáře ÚS Tomáše Langáška jde o mimořádně komplikovanou kauzu. "Soudci již ve věci rozhodli, nelze však dopředu říci jak," řekl Mediafaxu Langášek s tím, že soudkyně-zpravodajka Dagmar Lastovecká přednese výrok soudu v pátek v 8.30 v senátní místnosti číslo 151. "Výrokových variant existuje několik," upozornil Langášek.

Pokud Ústavní soud v pátek změní způsob výpočtu důchodů, dotkne se jeho verdikt příjmů pětiny obyvatel Česka. V zemi totiž žije v současné době 1,6 milionů starobních důchodců a 459 lidí s přiznanou invalidní rentou.

Výše invalidního důchodu v Česku je odstupňována podle stupně postižení člověka, v zemi jej pobírá půl milionu lidí. Nejtěžší invalidé berou letos v průměru 9 670 korun, středně postižení pojištěnci 6 117 korun a nejlehčím případům stát přiznává v průměru 6 068 korun měsíčně.

Největší část invalidů, více než 300 tisíc, pobírá měsíčně rentu v rozmezí od pěti do devíti tisíc korun. Sumu, přesahující 14 500 korun, berou v celém Česku jen čtyři stovky lidí.

Starobní důchody jsou o něco vyšší. V letošním roce jeho průměrná výše přesáhla 10 tisíc korun. Osm set tisíc starobních důchodců přitom musí v Česku měsíčně vystačit s částkou od pěti do deseti tisíc korun, tři čtvrtě milionu lidí bere mezi deseti a patnácti tisíci korunami. Více než 27 tisíc lidí má důchod vyšší než 14 500 korun, zhruba stejně důchodců je však každý měsíc odkázáno na méně než pět tisíc korun.

Jiří Nováček, novacek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

16.04. 21:42  A není to jedno? (Bond)
16.04. 12:06  strop pro důchody (Jan)
16.04. 11:26  No a máte (Anna)
16.04. 09:37  No konečně (pravidelný čtenář Blesku)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688