Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  15.04.2010 12:20:36

Ochota riskovat se přes noc zvýšila

Navzdory poměrně bohatému kalendáři zveřejňovaných údajů zůstaly měnové trhy přes noc znovu sevřeny v relativně úzkých pásmech. Šéf Fedu Ben Bernanke ve svém vystoupení před společným hospodářským výborem Kongresu zopakoval, že očekává zachování amerických úrokových sazeb na nízkých úrovních „po delší dobu“, i když připustil, že riziko poklesu v důsledku recese je v současnosti nižší než před několika měsíci.
Pokud jde o zveřejněná data, zdá se, že příznivé údaje o jádrovém CPI v USA (0 % meziměsíčně, +1,1 % meziročně) tento přístup potvrzují, přičemž maloobchodní tržby byly se svým nárůstem o +1,6 % také lepší, než se očekávalo, apředčily prognózy dokonce i po vyloučení automobilů a plynu. Fed ve své Béžové knize shrnul údaje zveřejněné v poslední době a poukázal na zvýšení aktivity díky růstu tovární výroby a zakázek; zprávy ze sektoru služeb jsou však poněkud smíšené. Pokud jde o inflaci, mzdy a spotřební ceny se nijak rychle nezvyšují, ale mírné zlepšení na trhu práce je již patrné. Toto shrnutí naznačuje, že americká ekonomika nevykazuje žádnou odchylku od směru, kterým se již ubírá.
Díky zveřejněným údajům a vyšším výnosům oznámeným společnostmi Intel a JP Morgan jsme zaznamenali všeobecný pohyb směrem k rizikovému apetitu, což přineslo tlaky působící především na americký dolar a hned v závěsu také na JPY.
Asijské trhy byly v očekávání zveřejnění čínských údajů jako na trní, i když China Securities Journal již zveřejnil údajně předčasně vyzrazená čísla týkající se HDP a indexu spotřebitelských cen, která obě předčila očekávání. Tyto zvěsti se poté v praxi také skutečně potvrdily: hospodářský růst za 1. čtvrtletí dosáhl +11,9 %, což je mírně nad konsensuálním odhadem 11,7 %, zatímco meziroční nárůst indexu spotřebitelských cen byl nižší než předpokládaných 2,4 %. Další údaje byly víceméně v souladu s prognózami, ale stále předkládají obrázek ekonomiky, která jede na plný výkon, aniž by se přitom musela nutně přehřívat. Průmyslová výroba vzrostla meziročně o 18,1 % a maloobchodní tržby se meziročně zvýšily o podobných 18,0 %. To vyvolává otázku, zda bude Čína schopna dosahovat stále silnějšího růstu a zároveň přitom zažívat překvapující oslabení inflačních tlaků. Za povšimnutí stojí také skutečnost, že podobnou paralelu jsme zaznamenali také u včera zveřejněných údajů o maloobchodních tržbách a indexu spotřebitelských cen v USA.

Andrew Robinson, Senior Forex Analyst, Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688