TNBiz (TN.cz)
Investice  |  13.04.2010 19:24:06

Stále více lidí v Moravskoslezském kraji není schopno splácet své dluhy

Mediafax

OSTRAVA (MEDIAFAX) - Stále více lidí v Moravskoslezském kraji se zadlužuje a není schopno splácet své závazky. Na tiskové konferenci to v úterý oznámili účastníci osmého kulatého stolu k otázkám předlužení občanů, který se konal v Ostravě pod záštitou Evropské organizace proti chudobě (EAPN).

"Po středních Čechách je v Moravskoslezském kraji podle našich odhadů nejvíce předlužených lidí," řekl ředitel Poradny při finanční krizi David Šmejkal s tím, že desetina klientů poradny z České republiky je právě ze severní Moravy. Měsíčně má poradna okolo 100 klientů z Moravskoslezského kraje

Podle sociologa Jana Kellera je vyšší míra zadlužení občanů v Moravskoslezském kraji dána vysokou nezaměstnaností v regionu, ale také vyšší nemocností například v důsledku špatného ovzduší. "Je třeba připomenout, že v regionu je se lidé v průměru dožívají o dva roky nižšího věku než v celé České republice," řekl Keller. Jak uvedl, ne vždy se lidé do finančních problémů dostanou zcela vlastní vinou, ale podle jeho slov bohužel zatím v České republice neexistuje studie, která by to prokázala. Výzkum ve Francii odhalil, že jen jedna čtvrtina lidí se ocitá v situaci, kdy není schopna splácet své dluhy, například přehnanými nákupy. Ve třech čtvrtinách nastanou potíže ve chvíli, kdy člověk náhle onemocní, přijde o práci nebo se mu rozpadne rodina a on se pak přestane být schopen vyrovnat se svými závazky.

Podle ředitele Diecézní charity ostravsko-opavské Lukáše Curyla zcela selhal systém, jak podobné situace řešit. "Obce mají ze zákona možnost v takových okamžicích například poskytnout bezúročné sociální půjčky. Ale nedělaly to. Banky podobnému klientovi nepůjčí a tak lidem mnohdy nezbývá, než se obracet na různé úvěrové společnosti, nabízející půjčky s vysokými úroky. Curylo upozornil, že zadluženost českých domácností byla v roce 2002 kolem 200 milionů korun, v současnosti je to 1,2 bilionu korun.

Podle předsedkyně české pobočky EAPN Mileny Černé by měly z diskuzí nevládních organizací vzejít návrhy, jak situaci řešit. Do konce roku je chce EAPN v České republice předložit vládě. Černá připomněla, že organizace v České republice funguje od roku 2004. Letošní rok je podle Černé vyhlášen mezinárodním rokem boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení, přičemž předlužování občanů je jednou z příčin, jak se v chudobě ocitají celé rodiny.

Ivana Gracková, grackova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688